Semnal de alarmă: În câțiva ani, datoria publică globală va atinge valori record

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Calcule / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik
Fondul Monetar Internațional (FMI) avertizează, într-un raport publicat miercuri, că datoria publică mondială este pe un trend ascendent alarmant și se va apropia din nou de vârful înregistrat în timpul pandemiei.

Până în 2030, aceasta ar putea ajunge la aproape 100% din PIB-ul global, în contextul încetinirii economice și al tensiunilor comerciale tot mai accentuate.

Impactul tarifelor vamale și al incertitudinilor geopolitice

Conform FMI, politicile protecționiste, în special noile taxe vamale impuse de Statele Unite și reacțiile de retorsiune ale altor state, amplifică incertitudinea economică la nivel global. Aceste evoluții se traduc prin cheltuieli publice mai mari și venituri bugetare afectate.

„Taxele vamale americane majore anunţate de Statele Unite, măsurile de retorsiune ale altor ţări şi nivelul excepţional de ridicat al incertitudinii politice contribuie la înrăutăţirea perspectivelor şi agravează riscurile”, se arată în raport.

Datoria publică revine pe creștere

După ce a atins un vârf istoric de 98,9% din PIB în 2020, pe fondul măsurilor de răspuns la pandemia COVID-19, datoria publică globală a scăzut în următorii doi ani. Însă această tendință s-a inversat recent. FMI estimează că:

  • În 2025, datoria publică globală va ajunge la 95,1% din PIB,
  • Iar până în 2030 va urca la 99,6% din PIB.

Deficitele fiscale se adâncesc

Raportul semnalează o creștere a deficitelor bugetare ale guvernelor, în condițiile în care acestea sunt nevoite să majoreze cheltuielile cu apărarea, sprijinul social și serviciul datoriei.

„Guvernele se confruntă cu dificultăţi sporite, bugetele lor fiind afectate de cheltuieli mai mari din domeniul apărării, de cererile pentru mai mult sprijin social, de majorarea costurilor cu serviciul datoriei, pe fondul presiunilor inflaţioniste.”

Astfel, deficitele fiscale sunt estimate la o medie de 5,1% din PIB în 2025, comparativ cu 5% în 2024 și 3,7% în 2022.

Scenariul pesimist: Datorii record

Într-un scenariu negativ sever, în care veniturile scad puternic din cauza războiului comercial și a unei încetiniri economice accentuate, FMI avertizează că nivelul datoriei publice globale ar putea depăși 117% din PIB până în 2027 – o pondere nemaiîntâlnită de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit celui mai recent raport World Economic Outlook al FMI, economia globală este așteptată să crească cu 2,8% în 2025 și cu 3% în 2026, prognoze revizuite în jos față de cele din ianuarie, care indicau o expansiune de 3,3% pentru ambii ani.

FMI consideră aceste previziuni „o referință de bază”, realizată pe baza informațiilor disponibile până la 4 aprilie, într-un context „extrem de complex și fluid”.

Apel la responsabilitate fiscală

În pofida provocărilor, FMI îndeamnă guvernele să adopte măsuri prudente pentru reducerea datoriei publice și pentru consolidarea poziției fiscale, astfel încât să poată face față viitoarelor șocuri economice.

„Ţările cu un spaţiu de manevră limitat în privinţa bugetelor guvernamentale ar trebui să implementeze planuri credibile şi graduale de consolidare fiscală şi să permită ca stabilizatorii automaţi, cum ar fi beneficiile pentru şomaj, să funcţioneze eficient.”

Totodată, FMI subliniază că orice creștere a cheltuielilor ar trebui compensată fie prin reduceri în alte domenii, fie prin majorarea veniturilor fiscale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel