Semnal de alarmă tras pentru IMM-urile din România. Nu au plan B post-Brexit
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
IMM-urile românești nu sunt pregătite pentru ceea ce va urma după Brexit
IMM-urile românești nu sunt pregătite pentru ceea ce va urma după Brexit
Multe întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) din România vor fi afectate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar IMM-urile, spre deosebire de companiile mari, nu au planuri de contingenţă pentru această situaţie, a apreciat marţi seară consilierul din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), Bogdan Mihăilescu. 

Acesta a comparat tergiversarea Brexit-ului cu un proiect de afaceri care se tot amână. 

"Dacă un proiect nu se încheie la timp şi continuă să se amâne, atunci sunt 90% şanse ca proiectul să nu aibă succes. Dacă văd Brexitul ca pe un proiect, nu ştiu exact ce înseamnă să eşueze, dar amânarea permanentă, incertitudinea, lipsa luării unei decizii clare nu este bună pentru afaceri", a spus reprezentantul MMACA, la reuniunea despre Brexit organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi de Camera de Comerţ Româno-Britanică. 

Bogdan Mihăilescu a atras atenţia că IMM-urile româneşti nu acordă importanţă ieşirii Marii Britanii din UE. 

"Am realizat un sondaj în rândul IMM-urilor din România şi am aflat că majoritatea dintre acestea fie nu înţeleg ce este Brexit, fie nu sunt interesate de Brexit. Principalul motiv este faptul că gândesc simplist, considerând că dacă ele nu au o relaţie comercială directă cu Marea Britanie, atunci nu vor fi afectate. IMM-urile nu văd efectul de domino: dacă alte economii din Uniunea Europeană sunt afectate, în special Germania, atunci multe întreprinderi mici şi mijlocii din România vor fi de asemenea afectate, iar dacă companiile mari au planuri de contingenţă, planuri de rezervă, IMM-urile nu au astfel de planuri", a avertizat consilierul Ministerului pentru Mediul de Afaceri. 

Citește și: Brexit nu reprezintă un pericol pentru România. Cine spune asta

Acesta a explicat că MMACA transmite IMM-urilor recomandări de bune practici privind Brexit-ul. 

"Misiunea noastră la minister este să informăm companiile cu privire la oricare dintre efectele Brexit-ului. Avem consilieri economici care au primit misiunea să urmărească ce face fiecare stat membru UE cu privire la informarea companiilor lor asupra Brexit-ului şi implicaţiilor asupra acestora. Noi colectăm aceste informaţii de la consilieri, le agregăm şi pe baza lor redactăm recomandări de bune practici pe care să le punem la dispoziţia firmelor. Transmitem aceste informaţii fie prin intermediul Camerelor de Comerţ, fie prin intermediul website-ului nostru. Misiunea noastră cea mai importantă este să informăm IMM-urile cu privire la implicaţiile şi efectele Brexit", a afirmat reprezentantul MMACA. 

Bogdan Mihăilescu şi-a exprimat speranţa că ieşirea Marii Britanii din UE va avea loc printr-un acord comun UE-Marea Britanie. 

"Suntem şi noi preocupaţi, din mai multe motive. Unul dintre motive este faptul că avem o comunitate mare românească în Marea Britanie, a doua cea mai numeroasă comunitate românească din lume, deci avem preocupări legate de acest lucru, şi discutăm foarte mult cu Guvernul britanic pe această temă. Prin ambasadă, avem contacte bune cu domnul Andrew Mitchell (ministrul britanic pentru Comerţ, n.red.) şi ne preocupă acest subiect şi facem tot ce putem pentru a ne putea îndeplini misiunea în timpul Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene, şi sperăm că vom avea un Brexit soft", a apreciat consilierul Ministerului pentru Mediul de Afaceri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel