Creşterea economică în zona euro ar putea fi una modestă în lunile următoare iar perspectivele pe termen mediu sunt incerte şi dominate de riscuri orientate în jos, a declarat miercuri preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, cu prilejul unei audieri în Parlamentul European, transmite Reuters.
Economia zonei euro a stagnat practic în ultimele 18 luni iar relansarea prognozată de mult timp nu s-a materializat. Creşterea economică redusă a ajutat la îmblânzirea inflaţiei dar unii decidenţi sunt îngrijoraţi că, în condiţiile în care creşterea economică este atât de slabă, inflaţia ar putea coborî sub ţinta de 2% a BCE, cum s-a întâmplat şi în anii anteriori pandemiei.
"Datele furnizate de sondaje sugerează că avansul va fi unul slab pe termen scurt, în contextul încetinirii creşterii în sectorul serviciilor şi al continuării contracţiei în sectorul manufacturier", le-a spus Lagarde membrilor comitetului pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.
"Cu toate acestea, perspectivele economice pe termen mediu sunt incerte şi dominate de riscuri în jos. Riscurile geopolitice sunt la un nivel ridicat, cu ameninţări crescute la adresa comerţului internaţional", a adăugat Lagarde. Potrivit preşedintelui BCE, având în vedere natura deschisă a blocului comunitar, barierele comerciale reprezintă o ameninţare la adresa activităţilor manufacturiere şi a investiţiilor.
Cu toate acestea, Lagarde a apreciat că ar putea exista o anumită relansare în perioada următoare, graţie creşterii investiţiilor şi cheltuielilor de consum pe fondul îmbunătăţirii veniturilor reale.
De asemenea, inflaţia, care în prezent este cu puţin peste ţinta de 2% a BCE, ar putea creşte în ultimul trimestru din 2024 dar va reveni în apropiere de nivelul ţintă anul următor, a mai spus Lagarde.
Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni în data de 12 decembrie şi majoritatea economiştilor mizează e o nouă reducere a dobânzilor cu 25 de puncte de bază, ceea ce ar fi cea de a patra decizie de acest fel adoptată în acest an.
Miercuri, Lagarde nu a încercat să modifice aceste aşteptări, declarând că BCE va practica o abordare bazată pe date şi una care ţine cont de situaţia de la momentul fiecărei reuniuni de politică monetară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Proiectul noii legi a...
E.ON Drive Infrastructure...
Administraţia Naţională de...
Decizia Curții Constituționale...
Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...
Numărul lucrătorilor străini...
Canicula şi disconfortul termic...
China a încheiat primul...
Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...
BVB a câştigat aproape nouă...
Investitorii globali au...
Scope Rating a îmbunătăţit...
Fondurile de pensii...
Peter Magyar promite un „New...