"Întrucât scopul iniţial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor dobânzilor la creditele acordate în lei prin Ordonanţa 50/ 9 iunie 2010 privind contractele de credite pentru consumatori a fost de deturnat, solicităm transparentizarea completă a modului de calcul, astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înţelegere de tip cartelar, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor şi înlocuirea acestuia prin preluarea bunelor practici europene, un indice care să reflecte media tranzacţiilor reale din piaţă şi nu media cotaţiilor", se arată în documentul Comisiei economice, citit de Daniel Zamfir.
Concluzie preliminară
El a explicat că ancheta derulată de Comisia economică a Senatului privind o eventuală manipulare a indicelui ROBOR va continua.
"După o lună de audieri, comisia a decis să emită o concluzie preliminară, într-o majoritate covârşitoare, şi anume că ROBOR, indicele în funcţie de care se calculează, în prezent, ratele în lei ale românilor, nu are nicio legătură cu realitatea. ROBOR nu este ceea ce ni se spunea că trebuie să fie - media dobânzilor la care se împrumută băncile între ele, ROBOR nu este în niciun caz media tranzacţiilor care se realizează pe piaţă, este pur şi simplu un indice care rezultă din nişte aranjamente între băncile comerciale sub oblăduirea BNR", a spus Zamfir.
Citește și BNR analizează alte moduri de calcul al ROBOR
Preşedintele Comisiei economice din Senat a subliniat că "atunci când se constată că indicele nu reflectă realitatea va trebui intervenit şi în contracte".
Suntem în măsură să dăm soluții
"Nu noi, Comisia economică, suntem în măsură să dăm soluţii, noi vă informăm asupra concluziilor la care am ajuns după audierile din Comisia economică. BNR şi Guvernul sunt obligaţi să ia măsuri pentru ca acest lucru să se rezolve cât mai repede. (...) Ratele românilor nu au fost calculate în mod corect, este absolut necesar să se ia o măsură urgentă. Felul în care se vor găsi şi măsuri reparatorii în legătură cu acest aspect este tot de datoria Guvernului şi BNR", a adăugat Daniel Zamfir.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...