Senatul a adoptat proiectul de lege! Află ce amenzi uriașe se aplică

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul a scăzut finanțarea partidelor
Guvernul a scăzut finanțarea partidelor
Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de miercuri, proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Valeriu Steriu care prevede sancţionarea comercializării produselor şi serviciilor "falsificate supuse dublului standard" cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. 

În favoarea propunerii legislative au votat 57 de senatori şi 18 s-au abţinut.

"Suntem conştienţi de necesitatea ca România şi toate statele membre să ia măsuri pentru a combate această practică. Aceste măsuri pot fi luate cel mai bine la nivel european, (...) pentru a fi aplicate eficient pe întreg spaţiul UE. (...) Forma propusă prin această propunere legislativă este deficitară, motiv pentru care senatorii USR se abţin la votul actului normativ", a spus senatorul USR Florina Presadă.

Autoritatea Vamală trecută dintr-o parte în alta. În curtea cui a ajuns

Senatorul PNL Carmen Hărău consideră că actul normativ propus este "parţial inoperabil" pentru că produsele nealimentare pot fi expertizate doar de Laboratorul Larex.

"În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege o practică comercială care implică introducerea pe piaţă a unui produs ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în mai multe state membre în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziţie diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar", stipulează proiectul de act normativ, amendat de Comisia economică a Senatului şi votat de plen.

Potrivit acestuia, comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenţa dublului standard se pedepseşte cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri, iar în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni.

În cazul produselor şi serviciilor la care s-a constatat existenţa dublului standard se aplică prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, prevede proiectul adoptat.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

"Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele şi serviciile către consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor", stipulează primul articol al actului normativ, fiind citate mai multe directive şi regulamente europene.

Propunerea legislativă privind sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori, care a intrat în circuitul parlamentar pe 14 mai, urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel