În perioada cuprinsă între octombrie 2019 și septembrie 2020, temperatura medie a fost cu 1,28 de grade mai mare decât cea din era preindustrială. În condițiile în care ultimii cinci ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată, cifra se apropie periculos de plafonul fixat prin Acordul de la Paris.
Încheiat în 2015 de aproape 200 de state ale lumii care s-au angajat să reducă emisiile lor de gaze cu efect de seră, pactul vizează menținerea procesului de încălzire globală sub 1,5 grade, cel mult 2 grade Celsius, pentru a limita impactul devastator al furtunilor, secetei și a altor fenomene extreme care își face deja de cap pe glob.
”La nivel mondial, septembrie 2020 a fost cu 0,05 grade Celsius deasupra valorilor de temperatură din septembrie 2019, considerată, până acum, cea mai călduroasă din istorie”, subliniază serviciul european. Îngrijorător este faptul că temperaturile au fost deosebit de ridicate în Siberia în perioada de referință, continuând valul de căldură început în primăvară și care a favorizat izbucnirea unor incendii spectaculoase.
Citește și Vine IARNA! Frigul și SARS-CoV-2. Cine pe cine va învinge
La fel de anormal de ridicată a fost și temperatura aerului deasupra Oceanului Arctic în ansamblul lui, a precizat instituția, precizând că banchiza de vară în Arctica s-a topit mai mult ca niciodată. ”Acest lucru ne spune că trebuie sporite măsurile de supraveghere a acestei regiuni care se încălzește mai repede decât orice altă zonă din lume”, a comentat Carlo Buontempo, directorul serviciului european privind schimbările climatice.
Dar Marele nord nu este singurul vizat. Astfel, America de Nord a cunoscut, în septembrie, perioade de adevărată caniculă, cu 49 de grade Celsius marcate la începutul intervalului la Los Angeles, într-o Californie răvășită de incendii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...