Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
„Am lucrat luni de zile pentru a dezvolta acest plan care descrie ce vom face pentru Serbia în următorii patru ani”, a declarat Aleksandar Vucic într-o adresă de aproximativ două ore la televiziunea de stat (RTS).
Pentru a atinge aceste ambiții, Serbia trebuie să „mențină pacea” și să trimită un mesaj clar că „rămâne pe calea europeană” pentru a adera în cele din urmă la UE, a spus Aleksandar Vucic. Planul, numit „Un salt în viitor - 2027”, prevede investiții în infrastructură, construcția a sute de kilometri de autostrăzi, căi ferate, școli, creșe și spitale dar și exploatarea minelor, unde Serbia este, potrivit spuselor sale, „cea mai înapoiată". Planul, a cărui modalitate de finanţare nu a fost precizată, include şi proiecte anunţate deja în trecut, precum autogara din Belgrad sau un nou spital de copii.
Problema litiului
„Dacă facem tot ce ne-am planificat, PIB-ul va crește în 2027 de la actualele 33 de miliarde de euro la 92,7 miliarde, iar salariul mediu va urca de la 836 de euro, în prezent, la 1.400 de euro”, a spus Aleksandar Vucic. „În ceea ce privește litiul, decizia revine viitorului guvern, personal sunt pentru asta”, a spus el, reiterându-și poziția în favoarea exploatării subsolului pentru extragerea acestui minereu, folosit în baterii. O subsidiară a gigantului minier anglo-australian Rio Tinto a depus patru plângeri în noiembrie împotriva guvernului sârb pentru că a suspendat un proiect foarte controversat de exploatare a litiului în ianuarie 2022.
Aceasta presupune exploatarea uneia dintre cele mai mari rezerve de litiu din Europa, situată în vestul Serbiei. Decizia guvernului a urmat săptămâni de proteste. Premierul în exercițiu Ana Brnabic a intervenit și pentru a evidenția „creșterea exponențială a sectorului IT” și pentru a se asigura că Serbia este pregătită să facă față provocării inteligenței artificiale (AI). Opoziţia sârbă contestă rezultatul alegerilor din 17 decembrie câştigate de partidul de guvernământ (SNS, dreapta naţionalistă). Ea a făcut apel joi la Curtea Constituțională pentru anularea rezultatului, a declarat un oficial din opoziție pentru AFP. Opoziția invocă fraudă și cumpărarea de voturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...