Serbia: Aleksandar Vucic anunță investiții masive până în 2027
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic / FOTO: Pagina oficială de Facebook a președinției sârbe
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic / FOTO: Pagina oficială de Facebook a președinției sârbe
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a promis miliarde de euro în investiții pentru țara sa până în 2027, la o lună după victoria sa în alegeri, contestată încă de opoziția care a sesizat, în acest scop, Curtea Constituțională.

„Am lucrat luni de zile pentru a dezvolta acest plan care descrie ce vom face pentru Serbia în următorii patru ani”, a declarat Aleksandar Vucic într-o adresă de aproximativ două ore la televiziunea de stat (RTS).

Pentru a atinge aceste ambiții, Serbia trebuie să „mențină pacea” și să trimită un mesaj clar că „rămâne pe calea europeană” pentru a adera în cele din urmă la UE, a spus Aleksandar Vucic. Planul, numit „Un salt în viitor - 2027”, prevede investiții în infrastructură, construcția a sute de kilometri de autostrăzi, căi ferate, școli, creșe și spitale dar și exploatarea minelor, unde Serbia este, potrivit spuselor sale, „cea mai înapoiată". Planul, a cărui modalitate de finanţare nu a fost precizată, include şi proiecte anunţate deja în trecut, precum autogara din Belgrad sau un nou spital de copii.

Problema litiului

„Dacă facem tot ce ne-am planificat, PIB-ul va crește în 2027 de la actualele 33 de miliarde de euro la 92,7 miliarde, iar salariul mediu va urca de la 836 de euro, în prezent, la 1.400 de euro”, a spus Aleksandar Vucic. „În ceea ce privește litiul, decizia revine viitorului guvern, personal sunt pentru asta”, a spus el, reiterându-și poziția în favoarea exploatării subsolului pentru extragerea acestui minereu, folosit în baterii. O subsidiară a gigantului minier anglo-australian Rio Tinto a depus patru plângeri în noiembrie împotriva guvernului sârb pentru că a suspendat un proiect foarte controversat de exploatare a litiului în ianuarie 2022.

Aceasta presupune exploatarea uneia dintre cele mai mari rezerve de litiu din Europa, situată în vestul Serbiei. Decizia guvernului a urmat săptămâni de proteste. Premierul în exercițiu Ana Brnabic a intervenit și pentru a evidenția „creșterea exponențială a sectorului IT” și pentru a se asigura că Serbia este pregătită să facă față provocării inteligenței artificiale (AI). Opoziţia sârbă contestă rezultatul alegerilor din 17 decembrie câştigate de partidul de guvernământ (SNS, dreapta naţionalistă). Ea a făcut apel joi la Curtea Constituțională pentru anularea rezultatului, a declarat un oficial din opoziție pentru AFP. Opoziția invocă fraudă și cumpărarea de voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel