Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Guvernul „ia măsuri pentru restabilirea ordinii juridice așa cum a existat înainte de adoptarea reglementărilor declarate neconstituționale”, se arată într-un comunicat publicat de autoritățile sârbe.
Dispute politice
Această decizie vine după o hotărâre a Curții Constituționale a Serbiei, care a decis joia trecută că alegerea guvernului sârb de a suspenda în 2022 un permis acordat grupului australian „nu este în conformitate cu Constituția sau cu legea”. Viitorul vastelor zăcăminte minerale, care vor fi exploatate de Rio Tinto lângă Loznica, în vestul Serbiei, a fost sursa multor dispute politice în ultimii ani.
Mii de locuri de muncă
Pentru oponenți, acest proiect de mai multe miliarde de euro reprezintă un pericol permanent pentru mediul din regiunea agricolă Jadar. Rio Tinto, la rândul său, evidențiază miile de locuri de muncă care ar putea fi create și poziția pe care exploatarea ar oferi Serbiei pe această piață strategică pentru tranziția climatică.
Tone de carburant
Descoperite în 2004, rezervele de litiu ale Jadar, printre cele mai mari din Europa, ar putea, potrivit gigantului minier, asigura o producție de 58.000 de tone de carbonat de litiu anual, sau o cantitate suficientă pentru 1,1 milioane de vehicule - sau 17% din producția europeană de mașini electrice. În 2022, însă, guvernul sârb a decis să suspende permisul acordat lui Rio Tinto, după demonstrații masive împotriva minei.
Garanții din partea Europei
Președintele Aleksandar Vucic a sugerat că Serbia ar putea începe să extragă litiu încă din 2028, după noile garanții oferite de grupul anglo-australian. „Credem că mina nu va pune în pericol pe nimeni și nimic, dar trebuie să primim mai întâi garanții din partea Europei că mediul și viețile cetățenilor de rând vor fi păstrate și îmbunătățite cu noi locuri de muncă și salarii mai bune decât astăzi”, a spus Aleksandar Vucic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul interimar al...
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.
Gazele rusești, din nou pe masa...
Critici directe din partea...
Indicele bancar ROBOR a crescut...
O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...
Compania va suporta toate costurile de restructurare.
Europa susține planul lui Trump...
Lista dealerilor validați, care au semnat contractele de...
ANAF a publicat calendarul...
Exporturile Chinei au crescut...