Serbia dă undă verde unui important proiect minier de litiu

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un demers strategic
Un demers strategic
Guvernul sârb a autorizat marți reluarea operațiunilor de exploatare a unui proiect de extracție a litiului de către grupul australian Rio Tinto, la câteva zile după o decizie judecătorească favorabilă. 

Guvernul „ia măsuri pentru restabilirea ordinii juridice așa cum a existat înainte de adoptarea reglementărilor declarate neconstituționale”, se arată într-un comunicat publicat de autoritățile sârbe.

Dispute politice 

Această decizie vine după o hotărâre a Curții Constituționale a Serbiei, care a decis joia trecută că alegerea guvernului sârb de a suspenda în 2022 un permis acordat grupului australian „nu este în conformitate cu Constituția sau cu legea”. Viitorul vastelor zăcăminte minerale, care vor fi exploatate de Rio Tinto lângă Loznica, în vestul Serbiei, a fost sursa multor dispute politice în ultimii ani.

Mii de locuri de muncă

Pentru oponenți, acest proiect de mai multe miliarde de euro reprezintă un pericol permanent pentru mediul din regiunea agricolă Jadar. Rio Tinto, la rândul său, evidențiază miile de locuri de muncă care ar putea fi create și poziția pe care exploatarea ar oferi Serbiei pe această piață strategică pentru tranziția climatică.

Tone de carburant

Descoperite în 2004, rezervele de litiu ale Jadar, printre cele mai mari din Europa, ar putea, potrivit gigantului minier, asigura o producție de 58.000 de tone de carbonat de litiu anual, sau o cantitate suficientă pentru 1,1 milioane de vehicule - sau 17% din producția europeană de mașini electrice. În 2022, însă, guvernul sârb a decis să suspende permisul acordat lui Rio Tinto, după demonstrații masive împotriva minei.

Garanții din partea Europei

Președintele Aleksandar Vucic a sugerat că Serbia ar putea începe să extragă litiu încă din 2028, după noile garanții oferite de grupul anglo-australian. „Credem că mina nu va pune în pericol pe nimeni și nimic, dar trebuie să primim mai întâi garanții din partea Europei că mediul și viețile cetățenilor de rând vor fi păstrate și îmbunătățite cu noi locuri de muncă și salarii mai bune decât astăzi”, a spus Aleksandar Vucic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel