Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Portugalia, Franța
Portugalia deține 60.000 de tone de rezerve dovedite de litiu, un metal folosit, printre multe altele, la baterii și acumulatori, vrea să construiască alte două rafinării în Peninsula Iberică până în 2030. Un proiect estimat la circa 1 miliard de dolari. Câștigurile vor fi însă mult mai mari.
În Franța se vorbește intens despre redeschiderea unor mine de litiu, dar apărătorii mediului țin pe loc orice inițiativă în acest sens, în condițiile în care cererea de litiu va crește semnificativ pe măsura dezvoltării noilor tehnologii și a tranziției verzi.
A profitat de context
În acest context, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, va da undă verde gigantului minier anglo-australian Rio Tinto pentru dezvoltarea celei mai mari mine de litiu din Europa. În urmă cu doi ani, proiectul a fost respins, dar discuțiile și negocierile nu au fost abandonate.
Într-un interviu pentru Financial Times, Vucic a declarat că "noile garanţii" primite din partea Rio Tinto şi UE ar urma să atenueze temerile Serbiei privind îndeplinirea standardelor de mediu la mina Jadar, din vestul ţării.
În întreaga lume guvernele şi firmele concurează pentru a produce materiale considerate esenţiale pentru tranziţia energetică. Litiul este folosit în special la bateriile pentru vehiculele electrice (EV) şi pentru dispozitivele mobile.
China este principalul furnizor global de minerale critice, dar Uniunea Europeană şi SUA încearcă să majoreze livrările interne pentru a nu rămâne în urmă în tranziţia energetică.
90% din necesarul Europei
"Dacă rezolvăm toate problemele, mina ar putea fi inaugurată în 2028, şi ar urma să producă 58.000 tone de litiu pe an, ceea ce ar fi suficient pentru 17% din producţia EV din Europa, aproximativ 1,1 milioane de maşini", a afirmat Vucic în interviul acordat FT.
În 2022, Belgradul a revocat licenţa pentru proiectul Jadar al Rio Tinto, evaluat la 2,4 miliarde de dolari, după proteste masive cauzate de temerile privind îndeplinirea standardelor de mediu. Dacă va fi finalizat, proiectul ar putea acoperi 90% din necesarul actual de litiu al Europei şi ar ajuta Rio Tinto să devină un producător de top de litiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...