Serghei Lavrov, criptic: Ar trebui să îl citiți pe Putin mai des și mai atent
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Serghei Lavrov, Vladimir Putin și Serghei Șoigu
Serghei Lavrov, Vladimir Putin și Serghei Șoigu
Aflat la New York la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Serghei Lavrov în mod surprinzător a susținut o conferință de presă.

Întrebat de reporteri la despre ce urmează în după invadarea Ucrainei de către Rusia, ministrul de externe Serghei Lavrov a avut un sfat simplu: "Ar trebui să îl citiți pe Putin mai des și mai atent", a spus el unui jurnalist care a întrebat despre finalul pe care Moscova îl așteaptă în conflictul care a ajuns deja în cea de a șaptea lună, pentru a lămuri și înțelege discursul președintelui Rusiei mai ales că în discursurile sale Vladimir Putin nu mai vorbește de obiective clare pentru ceea ce el numește ”operațiune specială”. 

Întrebat în repetate rânduri dacă Rusia ar putea folosi arme nucleare pentru a apăra părțile ocupate din Ucraina pe care intenționează să le anexeze, Lavrov nu a oferit nicio clarificare suplimentară.

Vladimir Putin a atras condamnări din partea liderilor SUA și ai țărilor europene pentru comentariile de miercuri în care a sugerat că Rusia va folosi "toate mijloacele disponibile" pentru a apăra zonele după ce le va declara parte a teritoriului său. Kremlinul organizează "referendumuri" pe care ONU le-a denunțat ca fiind ilegale, iar o agenție de presă de stat a raportat sâmbătă că anexarea ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.

Dar când i s-a cerut să clarifice dacă comentariul lui Putin însemna că Rusia va fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a apăra zonele anexate - teritoriu pe care Ucraina a promis că îl va recuceri militar - Lavrov a intrat într-o lungă discuție despre "anularea culturii" în ceea ce privește versiunea Moscovei asupra conflictului.

"Întregul teritoriu al Federației Ruse, care este inclus și poate fi inclus în Constituție, se află necondiționat sub deplina apărare a statului", a fost cât se poate de clar. "Toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse acoperă întregul său teritoriu".

Lavrov a declarat că Moscova este pregătită să negocieze cu Occidentul, dar nu va prelua inițiativa. "Întotdeauna este mai bine să vorbești decât să nu vorbești", a spus el. "Dar, în situația în care ne aflăm, Rusia pur și simplu nu va face primii pași".

Trecând liber de la rusă la engleză, fostul ambasador rus la ONU a ținut o prelegere de aproximativ o oră în sala de presă plină până la refuz de jurnaliști. El a atacat SUA și aliații săi pentru ceea ce a definit a fi fost ani de "egoism" și a apărat linia Moscovei, în ceea ce era un discurs ținut cu nerăbdare. 

Dar, întrebat dacă China face presiuni asupra Kremlinului pentru a pune capăt războiului cât mai  curând, Lavrov întâi l-a certat pe jurnalist pentru că nu și-ar fi ales bine cuvintele după care a fost neobișnuit de direct: "Spuneți cititorilor dumneavoastră că am evitat întrebarea".

Citește și:

Medvedev amenință: Rusia și-a ales calea și nu există întoarcere!

Dmitri Medvedev a postat un mesaj pe contul său de Telegram în care amenință pe față lumea cu atacul nuclear.

Unul dintre cei mai fideli susținători ai lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev face afirmații scandaloase la adresa lumii occidentale și a liderilor săi într-o postare pe contul său de Telegram. Medvedev spune că vor avea loc referendumuri, iar republicile Donbas și alte teritorii vor fi admise în Rusia iar apărarea tuturor teritoriilor anexate va fi consolidată în mod semnificativ de către forțele armate ruse. În această ultimă frază este inrtereant că acesta recunoaște că teritoriile dun ANEXATE.

Apoi, Medvedev mai spune că ”Rusia a anunțat că nu numai capacitățile de mobilizare, ci și orice armament rusesc, inclusiv arme nucleare strategice și arme cu tehnică nouă, pot fi folosite pentru o astfel de apărare. 

Apoi, fostul președinte al Rusiei spune că: ”De aceea, diverși idioți pensionari cu cizme de general nu trebuie să ne sperie cu discuții despre un atac NATO asupra Crimeei. Armele hipersonice sunt garantate să ajungă mult mai repede la țintele din Europa și SUA”, Medvedev referinsu-se probabil la rachetele Zirkon.

În cele din urmă, tonul lui Medvedev devine și mai amenințător atunci când se adresează cetățenilor occidentali spunând că ”establishment-ul occidental și toți cetățenii țărilor NATO, în general, trebuie să înțeleagă că Rusia și-a ales propria cale. Nu există cale de întoarce”, conchide apropiatul lui Putin. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...

Planul Volkswagen de reducere a costurilor

Grupul Volkswagen a întocmit un plan de reducere a...

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor de Paște.

Românii pot cumpăra de azi noi titluri de stat Tezaur

Începând de azi, 15 aprilie, românii pot subscrie pentru...


pixel