Cu acest prilej, reprezentul BCR a apreciat că, în 2023, România ar putea înregistra o creştere economică de 2,1%, sub potenţialul de creştere de 3,6% - 4%, dar anul acesta este unul de consolidare.
"România anul trecut a înregistrat o creştere, în opinia mea, remarcabilă din nou. 2022 a arătat o creştere de 4,8%, cu aproape un punct procentual faţă de media potenţialului pe care-l avem. Potenţialul nostru e situat undeva între 3,6% - 4%. Acum e clar că în contextul angajării viguroase, aş putea spune, la nivel global, a instrumentelor monetare, în primul rând de ţinere în frâu a inflaţiei, ne aşteptam la o creştere mai scăzută anul acesta. Iar momentul în care noi am făcut prognoza pentru anul acesta aveam Zona Euro minus zero. Cam aşa arăta atunci, iar prognoza noastră pentru România era atunci de 2,1 plus. Deci asta înseamnă creştere. Da, într-adevăr, o creştere sub potenţial şi menţinem această prognoză deocamdată, deşi suntem tentaţi să facem un uşor upgrade, ca să spun aşa. Deocamdată menţinem această prognoză. Cred că avem nevoie de mai multe date. Cred că ce e foarte, foarte important, este să înţelegem că de fapt acesta e un an de consolidare", a spus Sergiu Manea, menționând că în acest an de consoliare se pun bazele direcțiilor viitoare pentru ciclul 2024-2027.
"Nu întâmplător, aleg 2027. Vorbim practic de o confluenţă, să spuneam, de o confluenţă a maturităţilor din câteva programe europene. Mă refer atât la PNRR, cât şi la 2021-2027. Ştiu că probabil 2021-2027 va fi 2029-2030, dar nu asta este important acum. Important este că trebuie să consolidăm şi să ne gândim exact ce facem. Lumea se schimbă, lumea se transformă. Vorbim de forţe globale care apasă pedala de acceleraţie în termeni de creare a direcţiilor de dezvoltare economică ulterioară. Vorbim de microtehnologie şi tehnologie în general. Vorbim, bineînţeles, de industria 4.0. Vorbim de autonomie energetică, vorbim de energie verde şi nu în ultimul rând, vorbim de o agricultură nu numai cu obiectivul de a avea o agricultură îndestulătoare, ci a avea un produs de calitate. Şi asta înseamnă, bineînţeles, iarăşi tehnologie şi agricultură de precizie. Cred că avem tot ce ne trebuie şi din punct de vedere a calităţii antreprenorilor şi din punct de vedere al fondurilor potenţiale, astfel încât să putem să mergem şi noi în în această direcţie, direcţie care, după părerea mea, ar fi super benefică pentru pentru ţara noastră. Deci, pentru 2023 cred că e un an important în care să consolidăm, să înţelegem ce facem foarte bine şi să încercăm să scalăm, iar ce nu facem foarte bine sau nu aduce valoarea adăugată poate oprim. Şi asta e valabil pentru tot ce înseamnă România SA şi România SRL", a mai spus Sergiu Manea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...