Seulul vrea să îl convingă pe Musk să construiască o gigafabrică în Coreea de Sud
Autor: Simona Haiduc | 23 noi 2022, 19:08
Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer
Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer
Elon Musk și președintele sud-coreean au discutat miercuri, în cadrul unei videoconferințe, despre alegerea viitorului sit de producție pe care Tesla vrea să-l deschidă în Asia.

Dacă Elon Musk este de ceva timp foarte prins cu reorganizarea în pas de marș forțat a rețelei sociale Twitter, asta nu înseamnă că ignoră Tesla, scrie cotidianul economic francez Les Echos. Iar miercuri, în cadrul unei videoconferințe cu președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, miliardarul american a discutat despre planurile sale de a construi o fabrică de producție de vehicule electrice și baterii în Asia.

Cu o fabrică în această parte a lumii, a treia în afara Statelor Unite după cele din Shanghai și Berlin, Elon Musk vrea să fie cât mai aproape de regiunea unde cererea pentru vehicule electrice crește vertiginos. Este vorba de regiunea Asiei de Sud-Est și a Pacificului.

Coreea de Sud, printre favorite

Deși nu a fost luată nicio decizie oficială, la finalul videoconferinței, Seulul nu a omis să sugereze că lucrurile se îndreaptă în direcția bună. "Președintele Yoon a explicat ecosistemul industriei auto sud-coreene și i-a cerut lui Elon Musk să investească în Coreea de Sud", se arată într-un comunicat emis de președinția sud-coreeană imediat după întâlnire.

În replică, miliardarul american a declarat că vede în Coreea de Sud "unul dintre cei mai buni candidați pentru investiții și că intenționează să ia o decizie după o analiză cuprinzătoare a condițiilor de investiții din țările candidate din Asia. Această analiză a inclus luarea în considerare a competențelor umane și tehnologice, precum și a mediului de afaceri.

În operațiunea sa de seducție, președintele Yoon a subliniat, de asemenea, faptul că multe produse electronice sud-coreene au fost achiziționate de Tesla pentru fabricarea sistemelor sale de conducere autonomă. Într-adevăr, Elon Musk a sugerat că valoarea totală a achizițiilor sale de componente de la producătorii sud-coreeni anul viitor va depăși probabil 10 miliarde de dolari.

În timp ce a lăudat "succesele" SpaceX, el a profitat de ocazie pentru a sublinia că Seulul lucrează la dezvoltarea industriei sale spațiale și, de asemenea, a declarat că este pregătit să adapteze reglementările care ar reprezenta obstacole pentru investițiile străine în sectorul de înaltă tehnologie.

Indonezia, poziție privilegiată

Perspectiva de a găzdui o nouă fabrică Tesla a trezit multe pofte în regiune, alte câteva țări asiatice dorindu-și să bată palma cu Coreea de Sud. Iar pe primul loc se află Indonezia. Jakarta atrage atenția asupra faptului că Indonezia este cel mai mare producător mondial de nichel, un metal esențial pentru baterii. Și că, în ultimele luni, țara a reușit să atragă multe investiții în acest sector (prima fabrică de vehicule electrice a fost lansată în primăvara anului trecut cu Hyundai). Au fost semnate chiar și contracte de furnizare cu Tesla în vara anului trecut.

În această parte a lumii, marele perdant în acest joc de seducție va rămâne în mod vizibil India, chiar dacă țara a reușit să atragă și investitori importanți, începând cu Suzuki, care a promis în august anul trecut că va instala un centru de cercetare și dezvoltare de nivel mondial. Dar piața indiană este încă dezavantajată de birocrația administrativă și fiscală. Atât de mult încât, în primăvara anului trecut, în imposibilitatea de a obține reducerile de taxe de import pe care le dorea, producătorul american a renunțat la căutarea de spații și și-a mutat o parte din echipă.

Citește și Elon Musk a pierdut 100 de miliarde $ iar Tesla se prăbușește

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe