Cel mai ilustrativ exemplu îl constituie măștile de protecție, domeniu în care aproape întreaga lume a depins și depinde de China. Desigur, până acum, acest lucru nu a deranjat pe nimeni. Pandemia a arătat însă că nu e bine: pe fondul crizei provocate de noul virus, întreprinderile chineze au fost constrânse să-și sisteze temporar exporturile. Faceți ceva, reduceți această dependență sau renunțați la ea! Sunt apeluri care se fac auzite tot mai des atât din partea politicienilor, cât și a economiștilor.
Sondajul realizat în martie de firma de consultanță EY pe un eșantion de 2900 de șefi de întreprinderi din lume, a arătat că deja se iau măsuri: se modifică lanțurile de aprovizionare. Și nu e vorba doar despre sectorul medical. Astfel de schimbări se pot deja observa în aproape toate domeniile industriale. Într-un final, peste câțiva ani se va produce o îndepărtare de la modelul actual al globalizării, ceea ce va antrena o creștere a inflației.
Conform sondajului menționat, 39% dintre oamenii de afaceri chestionați sunt de părere că urmările pandemiei vor fi dificile, grele. Există însă și 5% care afirmă că noul coronavirus nu le va afecta activitatea. În același timp, peste 50% dintre cei intervievați au recunoscut că au făcut deja primii pași în direcția căutării de noi furnizori. Die Welt consideră că, pe viitor, argumentele determinante în alegerea noilor colaboratori vor fi siguranța și continuitatea livrărilor. Chiar cu prețul unor costuri mai ridicate.
Citește și Războaiele anului 2020. Sunt trei și toate devastatoare
”Coronavirus a scos în evidență vulnerabilitatea economiei globalizate. Nu trebuie să cădem în extremă, concluzionând că nimic nu va mai fi ca acum. Nicidecum. Pur și simplu, globalizarea va dispărea așa cum o cunoaștem noi acum. Vor rămâne companiile multinaționale, vor continua unele colaborări, în special în sectoarele ce nu presupun transporturi de produse. În shimb, multe companii industriale își vor extinde producția pe plan local”, spune Philip Ceckter, de la Ostrum Asset. Interesant este că la același lucru se gândesc inclusiv companiile chineze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...