Avertismente ignorate: ce arată documentele confidențiale despre bugetul României
România se apropie periculos de...
Ultima centrală activă pe cărbune din Finlanda își va înceta definitiv activitatea marți, marcând un moment crucial pentru tranziția energetică a țării. Compania Helen, responsabilă de producerea de energie și căldură în Helsinki, anunță că această schimbare va reduce emisiile și va stabiliza costurile energiei pentru clienți, relatează Reuters.
Finlanda a accelerat dezvoltarea surselor regenerabile de energie, cum ar fi vântul și solarul, ceea ce a dus la o scădere rapidă a utilizării cărbunelui. O lege adoptată în 2019 interzice utilizarea cărbunelui din 2029, însă tranziția a avut loc mai devreme decât era prevăzut.
„Nu putem spune că în Finlanda nu se va mai arde nici măcar un gram de cărbune, deoarece există soluții pentru situații de criză, dar aceasta este ultima centrală pe cărbune folosită zilnic,” a declarat CEO-ul Helen, Olli Sirkka, pentru Reuters.
Centrala Salmisaari, care asigura anual 175 MW de energie electrică și 300 MW de căldură, va fi înlocuită printr-o combinație de electricitate, căldură reziduală și pompe de căldură. Helen va continua, de asemenea, să utilizeze peleți și așchii de lemn, însă pe termen lung își propune să elimine complet arderea combustibililor.
„Obiectivul nostru este să reducem emisiile la 5% din nivelul din 1990 până în 2030 și să eliminăm orice formă de ardere până în 2040,” a precizat Sirkka.
Fiind un oraș cu cerere energetică ridicată, Helsinki a fost ultimul mare consumator de cărbune din Finlanda, deoarece alternativele curate nu erau disponibile la scară suficientă. În zilele geroase, doar încălzirea orașului consumă 20% din producția totală de energie a țării.
„O tranziție curată nu este ieftină. Este o alegere de valoare pe care am făcut-o ca societate și ca organizație,” a subliniat Sirkka.
Cu toate acestea, Finlanda are în prezent al treilea cel mai mic preț al energiei electrice din Europa, după Suedia și Norvegia. Helen estimează că, în 2024, prețul mediu al încălzirii centralizate va scădea cu 5,8% pentru consumatori.
Prin închiderea centralei Salmisaari, Helen își va reduce emisiile de CO₂ cu 50% față de anul trecut, iar Finlanda își va micșora emisiile totale cu aproape 2%.
Deși tranziția energetică este aproape completă, organizația Beyond Fossil Fuels atrage atenția că mai există două centrale mici care folosesc parțial cărbune și o a treia rezervată pentru situații de urgență. Cu toate acestea, închiderea ultimei centrale pe cărbune din utilizarea zilnică marchează un pas major către o Finlandă fără combustibili fosili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...