Shell oprește unul dintre cele mai mari proiecte de biocombustibil din Europa
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Shell
Shell
Marea companie petrolieră britanică a luat această hotărâre din cauza condițiilor slabe de pe piața de biocombustibili.

Proiectul, care ar fi urmat să fie dezvoltat in orașul portuar Rotterdam, este un alt proiect eșuat dintr-o serie recentă în care companiile petroliere abandonează construirea fabricilor de combustibili cu emisii reduse de carbon. Rivalul BP a anunțat săptămâna trecută că suspendă două proiecte de biocombustibili în Germania și Statele Unite, relatează Reuters.

Sub conducerea lui Wael Sawan, care a preluat funcția în ianuarie 2023, Shell a renunțat și a vândut proiecte privind energia regenerabilă și hidrogenul, s-a retras de pe piețele europene și chineze de energie și a vândut rafinării pentru a se concentra pe cele mai profitabile operațiuni, în principal în domeniul petrolului și gazelor.

Acțiunile Shell au crescut cu peste 11% până acum în acest an.

În septembrie 2021, Shell a dat undă verde pentru dezvoltarea fabricii de biocombustibil din Olanda cu o capacitate 820.000 de tone pe an, care era planificată inițial să înceapă producția în 2025. Totuși, Shell vrea să continue proiectul și se așteaptă ca acesta să intre în funcțiune spre sfârșitul deceniului.

Instalația din Rotterdam ar urma să producă combustibil durabil pentru aviație și motorină regenerabilă obținută din deșeuri.

Shell a declarat că, în urma deciziei de a întrerupe construcția, "numărul contractorilor va scădea pe șantier, iar activitatea va încetini, contribuind la controlul costurilor și la optimizarea secvenței proiectului".

Analistul Joshua Stone de la UBS a declarat că pauza este în concordanță cu strategia Shell de a se concentra pe randamente.

"Întârzierile evidențiază în continuare faptul că piața biocombustibililor avansați nu este una ușoară. Marile companii petroliere au început să se implice și au constatat că este o provocare", a declarat Stone.

Shell va lua în considerare, de asemenea, o depreciere pentru proiect și va oferi detalii suplimentare în actualizarea trimestrială a tranzacțiilor sale de vineri, a declarat acesta.

"Întreruperea temporară a construcției pe șantier ne va permite să evaluăm cea mai comercială cale de urmat pentru proiect", a declarat Huibert Vigeveno, șeful Shell Downstream.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cea mai bună veste de astăzi pentru românii care au rate

Veşti bune pentru românii care au credite bancare. 

Fostul CEO al Microsoft, mai bogat decât Bill Gates

A fost printre primii angajați ai Microsoft în 1980,...

Jeff Bezos pune la vânzare o mare tranșă de acțiuni Amazon

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, spune că va vinde încă 25...

RO e-Transport: Clarificări utile pentru companii

Specialiștii EY România - Georgiana Iancu, Partener,...

Xi, Putin și Erdogan pun lumea la cale în Kazahstan

Președinții Rusiei, Chinei și Turciei, Vladimir Putin,...

Reorganizarea CNPP, decisă de Guvern

Pe agenda şedinţei de joi a Executivului se află şi o...

Spania schimbă regulile jocului în plin sezon turistic

Guvernul spaniol a anunțat miercuri că va revizui...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...


pixel