Shinzo Abe: Atacul asupra fostul premier, o enigmă pentru japonezi

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este ceva care nu se încadrează în tiparele de comportament ale japonezilor
Este ceva care nu se încadrează în tiparele de comportament ale japonezilor
Da, pentru japonezi, atacul în urma căruia fostul premier Shinzo Abe și-a pierdut viața, șocând o lume întreagă, rămâne o enigmă, pentru că nu trebuia să aibă loc. Și iată de ce. 

Pentru că astfel de incidente sunt foarte rare în Japonia, la fel cum foarte rare sunt decesele cauzate de arme de foc sunt. Iar unul dintre motive este legislația privind portul de arme de foc, care face aproape imposibilă posesia acestora.

"Întristați", "nedumeriți" sau "stupefiați", liderii lumii și-au exprimat șocul după asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe. Atacul este cu atât mai surprinzător cu cât omuciderile sunt foarte rare în Japonia, și cu atât mai mult cele comise cu arme de foc.

În 2021, a existat un singur deces legat de arme de foc, iar din 2017 au fost 14, potrivit New York Times. Cifre foarte mici pentru o țară cu 125 de milioane de locuitori.

"Este o țară extrem de pașnică, nu este obișnuită cu delincvența și cu atât mai puțin cu crimele cu arme de foc", a comentat Yann Rousseau, corespondentul din Japonia al cotidianului francez Les Echos, la BFMTV.

"În medie, în ultimii douăzeci de ani, au fost mai puțin de douăzeci de decese pe an cauzate de arme de foc. Acest lucru se datorează unei legislații extrem de stricte, este aproape imposibil pentru un particular să dețină o armă, iar cei care doresc o armă pentru tir amator sau vânătoare sunt supuși unor teste incredibile timp de mai multe luni.

O procedură în 12 pași

Într-adevăr, procesul de obținere a unui permis de port-armă este costisitor și consumator de timp. Solicitanții trebuie să parcurgă o duzină de etape înainte de a putea cumpăra unul.

Printre acestea se numără un curs de siguranță a armelor, examene scrise, un certificat de sănătate fizică și mentală de la un medic, o verificare a antecedentelor și o inspecție a poliției la seiful în care vor fi depozitate arma și muniția, potrivit New York Times.

O procedură care ar putea explica natura armei cu care suspectul l-a împușcat pe fostul prim-ministru japonez. Când a fost interogat, bărbatul a confirmat că l-a vizat pe Shinzo Abe și că a folosit o armă artizanală. În fotografiile armei apărute în spațiul public, se pot vedea două tuburi care par a fi conectate cu bandă neagră. Un ofițer de poliție din regiunea Nara, unde a avut loc crima, a declarat însă reporterilor că testele sunt încă în curs de desfășurare.

Trupul neînsuflețit al lui Shinzo Abe a ajuns sâmbătă la locuința sa din Tokyo, Japonia, la o zi după ce fostul prim-ministru a fost asasinat de un atacator singuratic, într-un act de violență rar întâlnit care a șocat o națiune.

Este de necrezut că s-a întâmplat

Mulți japonezi au vizitat orașul Nara, unde fostul lor premier, Shinzo Abe, a fost împușcat mortal, în timp ce susținea un discurs de campanie înaintea alegerilor senatoriale de duminică. În Nara, la aproximativ 450 km sud-vest de Tokyo, zeci de oameni s-au așezat frumos la rând pentru a depune flori în fața unei mese pe care se afla o fotografie a fostului prim-ministru.

"Sunt atât de șocată că se întâmplă așa ceva în Nara", a declarat Natsumi Niwa, o casnică în vârstă de 50 de ani care a venit cu fiul ei de 10 ani. Un priveghi va avea loc luni, iar înmormântarea, la care vor participa rudele fostului lider, este programată pentru marți.

Suspectul, Tetsuya Yamagami, care a fost arestat imediat după atac, a declarat poliției că el crede că Shinzo Abe are legătură cu un grup religios pe care l-a acuzat că i-a distrus mama și i-a destrămat familia, a relatat presa, citând surse din poliție.

Campania electorală pentru alegerile pentru Senat a fost reluată sâmbătă. Coaliția de guvernare, condusă de premierul Fumio Kishida, care a fost mâna dreaptă a lui Shinzo Abe, este de așteptat să câștige alegerile.

Citește și Cine și de ce l-a asasinat pe Shinzo Abe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel