Silicon Valley Bank a oferit angajaților prime în ziua în care a intrat în faliment
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ceva nu se potrivește în această poveste
Ceva nu se potrivește în această poveste
Când informația a apărut în spațiu public, salariații băncii americane au reacționat. 

Acordarea acestor „prime” pentru 2022 a fost planificată cu mult timp în urmă, au declarat salariații SVB, bancă al cărei faliment a antrenat o stare de panică pe piețele mondiale.

«Just on time!», cum spun americanii. Cu doar câteva ore înainte ca autoritățile americane să decidă suspendarea activității Silicon Valley Bank (SVB), instituție profilată pe acordarea cu prioritate de credite firmelor și companiilor din sectorul înaltelor tehnologii, unitatea a distribuit primele anuale ale angajaților săi. Sursele citate de American Media Axios, care a difucat informația, au explicat că respectica plată fusese stabilită cu mult timp și că, prin urmare, nu este vorba de viramente precipitate. Angajații au precizat că, prin tradiție, aceste stimulente financiare se acordă în a doua vineri din martie. Dar suprapunerea celor două evenimente tot ridică semne de întrebare. 

Suma acestor „prime”, care reprezintă o practică obișnuită în sectorul bancar, nu a fost încă dezvăluită. Totuși, un site american de recrutare estimează la 140.000 de dolari valoarea bonusurilor pentru partenerii SVB și de până la 12.000 de dolari pentru angajații care dețin funcții de conducere. Cu o remunerație medie de 250.683 de dolari în 2018, potrivit Bloomberg, angajații SVB erau, la vremea respectivă, cel mai bine plătiți în rândul băncilor listate din SUA.

Deși planificată, plata acestor sume nu arată ca atare. Mai ales că primele au fost înmânate angajaților vineri dimineață, în plin „bank run”, adică într-un moment în care clienții SVB, panicați, încercau disperați să-și recupereze dacă nu toți, măcar o parte din banii pe care depuși acolo, pentru a nu-i pierde definitiv odată cu intrarea în faliment a băncii. Puțini au reușit însă acest lucru. Pentru că SVB nu a dispus de lichiditățile necesare pentru a face față afluxului de solicitări.

De precizat că doar angajații din SUA ai SVB s-au putut bucura de primele lor pe anul trecut. Ceilalți ar urma să le primească până la sfârșitul lunii, dar este greu de crezut că se va întâmpla așa ceva. 

Citește și Ce înseamnă falimentul băncii SVB. Experții trag un semnal de alarmă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 


pixel