Sindicatele europene vor o lege privind temperaturile maxime la locul de muncă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Solicitare a sindicatelor în contextul temperaturilor extreme din această vară.

În mijlocul unei veri în care Europa a suferit deja două perioade de caniculă, Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) pledează luni pentru adoptarea unei legi care să stabilească o temperatură maximă la locul de muncă pe continent, transmite AFP.

"Doi lucrători au murit săptămâna trecută din cauza insolaţiei în Spania. În Franţa, o ţară care nu limitează temperaturile la locul de muncă, 12 persoane au murit în accidente de muncă legate de căldură în 2020", a scris CES într-un comunicat.

Bilanţul chiar s-a înrăutăţit joi în Spania, serviciile de urgenţă din regiunea Madrid anunţând decesul "din cauza insolaţiei" al unui bărbat care distribuia pliante în cutiile poştale.

"În Uniunea Europeană, 23% dintre lucrători sunt expuşi la temperaturi ridicate pentru cel puţin un sfert" din timpul lor de muncă, un procent care creşte la 36% în sectoarele agriculturii şi industriei şi la 38% în construcţii, potrivit datelor agenţiei Eurofound.

Cu toate acestea, "doar câteva ţări europene au o legislaţie destinată protejării lucrătorilor în timpul valurilor de căldură", cu "variaţii mari" de la stat la stat.

Potrivit sindicatelor afiliate la CES, lucrătorii belgieni ale căror locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic nu pot lucra când temperatura depăşeşte 22 de grade Celsius.

Limita este stabilită cu 5 grade Celsius mai mare în Ungaria pentru acelaşi tip de muncă, în timp ce Slovenia limitează temperatura la 28°C la toate locurile de muncă.

Or, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, temperatura optimă de lucru este între 16 şi 24 de grade Celsius.

"Lucrătorii se află în fiecare zi în prima linie a crizei climatice, au nevoie de protecţii adecvate", a avertizat secretarul general adjunct al CES, Claes-Mikael Stahl.

"Condiţiilor meteo nu le pasă de frontierele naţionale. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o legislaţie la nivelul UE privind temperaturile maxime la locul de muncă", a continuat el în comunicat.

Valul de căldură care a lovit Europa de Vest la jumătatea lunii iulie a provocat moartea a peste 500 de persoane în Spania şi a doborât numeroase recorduri de temperatură în Franţa, Regatul Unit şi Danemarca.

Înmulţirea valurilor de căldură este o consecinţă directă a crizei climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră crescând atât ca intensitate, cât şi ca durată şi frecvenţă. 

 

Vezi şi: Caniculă şi disconfort termic ridicat în aproape toată ţara, în perioada 25 - 28 iulie

 

Valul de căldură va continua şi în următoarea perioadă, astfel că în aproape toată ţara va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, începând de luni, 25 iulie, până joi, 28 iulie 2022.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul menţionat va fi Cod galben de caniculă, valul de căldură persistând luni, 25 iulie, în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde din nou în cea mai mare parte a ţării. În special în regiunile vestice şi sudice disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În general, temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade Celsius.

De asemenea, marţi, 26 iulie, valul de căldură se va intensifica şi va intra în vigoare un Cod portocaliu de caniculă în Banat, Crişana, Oltenia şi local în Muntenia şi vestul Transilvaniei şi al Maramureşului. În general, după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37 - 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 - 22 de grade Celsius şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La bursă / FOTO: Freepik

Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%

Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
La bancă
Platformă / FOTO: Freepik
Euro / FOTO: Freepik
Pe o stradă din Moscova / FOTO: Freepik
SUA versus UE
Jerome Powell, șeful Rezervei federale a SUA
Freepik.com
Warren Buffett
Donki / FOTO: Captură de ecran

Japonia: Don Quijote, paradisul haotic al cumpărăturilor

Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...

Preț petrol / FOTO: Freepik

Trump și „prețul ideal” al barilului de petrol

Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.

Foto: Freepik.com

Xiaomi va lansa propriul său cip mobil XringO1

Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.

Freepik.com
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com
Pașaport / Foto: Freepik

Cum vrea UE să-i momească pe cercetătorii americani

Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...

Paladiu
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Industrie / Sursa: Freepik.com
Poluare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Declaratia unica. Foto: Freepik.com
Freepik.com

pixel