Sistemele de pensii și vârsta de pensionare, afectate de pandemie

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Veștile sunt unele care stârnesc îngrijorarea
Veștile sunt unele care stârnesc îngrijorarea
O nouă analiză a sistemelor de pensii la nivel mondial arată că oamenii ar putea fi nevoiţi să muncească până la vârste mai înaintate sau să dispună de venituri mai mici către sfârşitul vieţii, notează Financial Times.

Criza economică generată de pandemie a sporit nesiguranţa legată de pensii pentru miliarde de oameni la nivel mondial, aceştia aflându-se acum în faţa perspectivei de a fi nevoiţi să muncească până la vârste mai înaintate sau de a dispune de venituri mai mici la vârsta pensionării, scrie ZF.

Chiar şi înainte de criză, sistemele private şi publice de pensii se aflau sub presiune din cauza populaţiilor în curs de îmbătrânire şi a mediului şi dobânzilor mici. Acum, pandemia exacerbează această problemă şi urgentează nevoia ca guvernele să implementeze reforme „dificile din punct de vedere politic“ pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor, potrivit studiului realizat de Mercer şi alte companii. Reformele respective includ majorarea vârstei de pensionare.

„Recesiunea economică provocată de criza sanitară mondială a dus la contribuţii reduse pentru pensii, randamente mai scăzute şi datorii guvernamentale mai ridicate în majoritatea ţărilor“, arată David Knox, senior partner la Mercer. „În mod inevitabil, acest context va avea un impact major asupra pensiilor viitoare“.

Cad capete la Casele de Pensii. Numărul dosarelor restante au scăzut dramatic

În iunie, OCDE avertiza că retragerea activelor din pla­nu­rile de pensionare în avans ar trebui să fie „o măsură de ultimă instanţă“. Analiza arată că unele guverne le-au permis debi­torilor şi angajatorilor să reducă ratele de contribuţie la pensiile obligatorii pentru a diminua presiunile asupra gospodăriilor.

Autorii acesteia avertizează că guvernele vor avea pe viitor un spaţiu de manevră restrâns pentru a-şi susţine populaţiile mai vârstnice din cauza datoriilor legate de Covid-19.

Aceştia recomandă ca guvernele să adopte o serie de reforme, cum ar fi creşterea economiilor pentru pensii în rândul liber profesioniştilor şi majorarea vârstelor de pensionare pentru a reflecta speranţa de viaţă în creştere.

„Reformarea semnificativă a sistemelor de pensii este acum mai urgentă ca niciodată“, arată Knox. „Totuşi, aceste reforme nu sunt uşoare şi ar putea necesita perioade îndelungate de tranziţie“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik

pixel