Sistemul "Plăteşte pentru cât arunci", implementat în Ilfov. Andrei Mihai: Ce înseamnă pentru cetăţeni
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
EXCLUSIV
Andrei Mihai, administratorul public al Consiliului Județean Ilfov, a vorbit despre un program care va fi implementat la niveulul judeţului, în domeniul managementului deşeurilor. 

Prezent la conferinţa DC Media Group cu titlul "Curățenia de primăvară în România" - Ediția 2024, Andrei Mihai, administratorul public al CJ Ilfov, a venit cu detalii despre un important proiect care urmează a fi implementat la nivelul judeţului. 

"Noi vom implementa (n.r. – în judeţul Ilfov) sistemul “Plăteşte pentru cât arunci”. Practic, acest instrument, la noi în judeţ, este implementat prin frecvenţa colectării. Vă dau un exemplu: noi vom distribui către populaţie, pentru deşeuri reziduale, pubele de 80 de litri. Frecvenţa de colectare este la zece zile. În situaţia în care tu, cetăţean, nu colectezi separat, este clar că acea pubelă de 80 de litri nu îţi ajunge pentru deşeul rezidual, iar atunci vei fi nevoit să contactezi operatorul de colectare şi să îl chemi să îţi ridice gunoiul mai des. Asta înseamnă că vei plăti un cost în plus.

Dacă faci această colectare separată şi pui deşeul rezidual la rezidual, plasticul la plastic şi aşa mai departe, atunci vei reuşi să te încadrezi în această frecvenţă de colectare", a explicat acesta în intervenţia sa. 

VIDEO: 

 

Context

 

În România, problema aruncării necorespunzătoare a deșeurilor reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm, aceasta afectând atât mediul înconjurător, cât și calitatea vieții și îngreunând, în multe cazuri, activitatea economică.

De-a lungul timpului, autoritățile centrale și locale, organizații de mediu sau companii au inițiat acțiuni ample pentru strângerea gunoaielor aruncate în păduri, pe ape, pe drumurile publice și în general...peste tot. Sunt de notorietate mai multe campanii naționale derulate pe tot parcursul anului. De la curațenia de primăvară din lunile martie-aprilie, până la Ziua Națională a Curățeniei, în septembrie. Campania Naţională „Curăţăm România!”, lansată în 2022 de Ministerul Mediului și finanțată de Administrația Fondului de Mediu. Au avut loc peste 400 de acțiuni de ecologizare a pădurilor, apelor, colectare a anvelopelor, deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), precum şi de ecologizare a zonelor publice din oraşe şi comune. De asemenea, au fost adunate peste 3 milioane de kilograme de deşeuri abandonate.

În 2023, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în parteneriat cu echipa ”Let’s do it, Romania!” a reușit să mobilizeze peste 78.000 de voluntari la nivel național în cadrul Zilei de Curățenie Mondială. Astfel, au avut loc activități de ecologizare în aproape toate județele. România s-a alăturat celorlalte 191 de țări care au aceeași misiune: o lume cu mai puține deșeuri.

Și în 2024, numeroase județe din România vor da startul campaniilor de curățenie de primăvară, sunt mai multe proiecte în acest sens în derulare sau pe punctul de a fi derulate. Inițiative sunt, curațenie se face, problema este că munții de gunoaie reapar în aceleași locuri sau în multe altele.

Cum putem opri aruncarea gunoaielor? Ce lipsește: legislație sau voință în implementarea acesteia? De aici pornim dezbatere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel