Stimulente pentru angajarea tinerilor din România. Ultimele demersuri luate de autorități
Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Tineri angajați / Foto: Freepik
Tineri angajați / Foto: Freepik
Situația ocuprăii persoanelor cu vârste sub 30 ani este critică în țara noastră, având în vedere că ne aflăm printre ultimele locuri în topul țărilor europene la capitolul angajărilor în rândul tinerilor. Pentru a spori numărul acestora, în ultima vreme au fost luate unele măsuri de către autorități.

Astfel, numărul tinerilor a crescut anul trecut, la 54.761, prin serviciile oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, conform unui comunicat al Ministerului Muncii. Totuși, puține, dacă luăm în calcul un raport Eurostat de anul trecut care arată că 30% dintre românii cu vârste cuprinse între 20 și 34 ani nu au o ocupație profesională, media europeană fiind de 18%.

Prin aplicarea măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă destinate grupurilor de persoane cu acces dificil pe piața muncii, numărul tinerilor NEET (persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională) încadrați în muncă a fost cu aproape 3.000 mai mare decât ținta stabilită prin Programul național de ocupare a forței de muncă pentru anul 2023, arată Ministerul Muncii.

 

Stimulente financiare pentru angajarea tinerilor

 

”Ministerul Muncii se pregătește să introducă în curând noi stimulente pentru angajarea tinerilor. Este vorba despre facilitarea accesului acestora la formare profesională pentru sprijinirea dezvoltării competențelor tinerilor prin intermediul unor instrumente financiare destinate creșterii calificării și integrării acestora pe piața muncii.”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

 

Învățământ dual

 

Totodată, în urma unei vizite la Șantierul Naval din Tulcea, unde lucrează circa 4.000 de oameni, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre necesitatea dezvoltării învățământului dual în România, pentru a suplimenta forța de muncă în șantiere de o asemenea amplaore precum cel în cauză.

”Vreau să avem cât mai rapid un program național pentru extinderea accelerată a învățământului dual. Acest parteneriat trebuie să ne permită ca în următorii cinci ani să avem, așa cum cere și mediul de afaceri, 50.000 de locuri anual în învățământul dual. De cinci ori mai mult decât acum”, a declarat premierul Marcel Ciolacu cu ocazia vizitei sale la Șantierul Naval Tulcea.

Premierul a anunțat această intenție, de a elabora un program destinat extinderii rapide pentru implementarea învățământului dual, și în ședința de guvern de joi, 6 februarie.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Conducerea Poștei Române s-a baricadat de teama unui protest

Blocul Sindical Național a organizat joi, 22 februarie,...

Scutirea de la impozitare a unor vehicule se modifică

La ora actuală, Codul Fiscal acordă scutiri de impozit...

Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri

Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de...

Nouă OUG pentru consumatorii vulnerabili de energie

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 22...

Ministrul Mediului anunță când vor începe programele Rabla

Mircea Fechet a oferit explicațiile necesare. Ce spune...

Impozit minim global. Cine și de ce va plăti această taxă

Impozitul minim global a intrat în vigoare în România la...

Vocea românilor. Cât costă mâncarea pentru o zi VIDEO

Costul vieții în România este o temă care preocupă mulți...

De ce renunță românii la produsele ECO

Mai mult de jumătate din consumatorii de produse ECO au...

Creștere de 20,5% a afacerilor din comerţul cu autovehicule

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu...


pixel