Stimulente pentru angajarea tinerilor din România. Ultimele demersuri luate de autorități
Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Tineri angajați / Foto: Freepik
Tineri angajați / Foto: Freepik
Situația ocuprăii persoanelor cu vârste sub 30 ani este critică în țara noastră, având în vedere că ne aflăm printre ultimele locuri în topul țărilor europene la capitolul angajărilor în rândul tinerilor. Pentru a spori numărul acestora, în ultima vreme au fost luate unele măsuri de către autorități.

Astfel, numărul tinerilor a crescut anul trecut, la 54.761, prin serviciile oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, conform unui comunicat al Ministerului Muncii. Totuși, puține, dacă luăm în calcul un raport Eurostat de anul trecut care arată că 30% dintre românii cu vârste cuprinse între 20 și 34 ani nu au o ocupație profesională, media europeană fiind de 18%.

Prin aplicarea măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă destinate grupurilor de persoane cu acces dificil pe piața muncii, numărul tinerilor NEET (persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională) încadrați în muncă a fost cu aproape 3.000 mai mare decât ținta stabilită prin Programul național de ocupare a forței de muncă pentru anul 2023, arată Ministerul Muncii.

 

Stimulente financiare pentru angajarea tinerilor

 

”Ministerul Muncii se pregătește să introducă în curând noi stimulente pentru angajarea tinerilor. Este vorba despre facilitarea accesului acestora la formare profesională pentru sprijinirea dezvoltării competențelor tinerilor prin intermediul unor instrumente financiare destinate creșterii calificării și integrării acestora pe piața muncii.”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

 

Învățământ dual

 

Totodată, în urma unei vizite la Șantierul Naval din Tulcea, unde lucrează circa 4.000 de oameni, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre necesitatea dezvoltării învățământului dual în România, pentru a suplimenta forța de muncă în șantiere de o asemenea amplaore precum cel în cauză.

”Vreau să avem cât mai rapid un program național pentru extinderea accelerată a învățământului dual. Acest parteneriat trebuie să ne permită ca în următorii cinci ani să avem, așa cum cere și mediul de afaceri, 50.000 de locuri anual în învățământul dual. De cinci ori mai mult decât acum”, a declarat premierul Marcel Ciolacu cu ocazia vizitei sale la Șantierul Naval Tulcea.

Premierul a anunțat această intenție, de a elabora un program destinat extinderii rapide pentru implementarea învățământului dual, și în ședința de guvern de joi, 6 februarie.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Foto: pexels.com
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com

pixel