Situația critică din Poșta Română iese la iveală. Sindicaliștii pichetează Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Protest Posta Romana
Protest Posta Romana
În fața Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării s-au prezentat începând de luni, în semn de protest, membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR).

Lucrătorii poștali, afiliați Blocului Naționali Sindical, vor picheta sediul ministerului de resort în perioada 26-29 februarie, în intervalul 11.30 – 14.00.

Aceștia au protestat și anul trecut, între 9 și 13 octombrie.

Principalele nemulțumiri ale angajaților Poștei Române rămân aceleași, anume salarii mici, lipsa de transparență și de echitabilitate. Situația este critică în această companie de stat, având în vedere faptul că 80% dintre angajații săi primesc salarii minime.

Sindicaliștii indică o altă problemă spinoasă, anume cea a pericolului de insolvență al Poștei Române în contextul majorării salariului minim pe economie, lucru care ar presupune disponibilizarea a mii de angajați.

De asemenea, printre principalele revendicări ale acestora se enumeră și un management mai transparent al Poștei Române și un dialog social mai asumat.

Într-o conferință de presă de la sfârșitul săptămânii trecute, Dumitru Costin, președintele BNS, a avertizat asupra lipsei unui contract colectiv de muncă la nivelul Poștei Române, în condițiile în care negocierile ar fi trebuit să fie finalizate pe 29 februarie.

În cazul în care nu se va ajunge la un consens asupra acestor negoieri, acesta a declarat că va fi declanșată o grevă la nivel național.

Acest punct de vedere a fost susținut și de vicepreședintele BNS, Mircea Burlacu, care a estimat că o grevă generală a lucrătorilor poștali va fi declanșată la 1 aprilie.

"Suntem în a 37-a zi de când am început discuţiile pe contract. Practic, n-am făcut niciun pas în faţă, pentru că, deşi împreună cu echipa companiei, cu aceeaşi echipă a companiei, în urmă cu câteva luni de zile, am luat articol cu articol, am convenit asupra unei forme, am făcut un contract colectiv de muncă ce a fost în vigoare până la 31 ianuarie. Suntem astăzi în situaţia de a lua din nou în dezbatere şi de a aduce din nou argumente pentru fiecare articol din contract şi în felul acesta am pierdut şi unii şi alţii timp să explicăm de ce trebuie să dispară din contractul de muncă orice referire care se regăseşte în legislaţie (...). În ritmul în care merg lucrurile şi cu respectarea tuturor prevederilor legale, termenul pe care îl estimăm pentru declanşarea grevei generale este data de 1 aprilie. Va fi, probabil, respectând toate prevederile legale, momentul declarării grevei propriu-zise, cu oprirea totală a lucrului. Şi îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce vă spun în momentul de faţă. În Poşta Română există situaţia pentru declanşarea unui conflict de muncă. O să-i anunţăm (conducerea, n.r). Probabil că ştiu asta, dar nu-i interesează", a spus Burlacu.

Un alt semnal de alarmă tras de șeful Blocului Național Sindical este "fără echivoc o degradare continuă a situaţiei financiare a companiei".

"Salariul mediu în companie este foarte apropiat de salariu minim brut pe ţară. Un număr semnificativ de angajaţi au salarii foarte apropiate de salariul minim brut pe ţară. Din estimările noastre, în momentul de faţă discutăm de aproape 60% din totalitatea salariaţilor din Compania Naţională Poşta Română, plătiţi pe salariul minim, indiferent de munca pe care o fac în companie, indiferent de nivelul de pregătire profesională, indiferent de responsabilităţile pe care aceştia le au la nivelul postului lor de lucru. Deşi din 2019 salariul mediu brut din companie a înregistrat un trend de creştere mai rapid decât salariul minim brut pe ţară, începând din 2023 acest trend a fost inversat în 2024. Echipa de management îşi propune o creştere salarială mult mai mică decât a salariului minim, însemnând că salariu mediu brut pe companie va fi doar cu 24% mai mare decât salariul minim brut pe ţară", a explicat Costin.

Într-un răspuns al Poștei Române, reprezentanții companiei au argumentat nu există salariați care să încaseze salariul minim pe economie iar venitul mediu brut în luna ianuarie a anului curent era de aproximativ 5.000 lei.

"Toate proiectele de investiţii derulate de către Poşta Română sunt în grafic, Planul de Management fiind respectat în integralitate. La acest moment, nu există în Poşta Română salariaţi care să încaseze venituri la nivelul salariului minim pe economie. În anul 2021, în Poşta Română, venitul mediu era de 3.350 lei brut, iar în luna ianuarie 2024 venitul mediu brut este de aproximativ 5.000 lei. Asigurăm toţi clienţii, partenerii comerciali şi instituţiile bancare partenere, de stabilitatea şi soliditatea politicilor de management aflate în curs şi, de asemenea, pe partenerii de dialog social de respectarea prevederilor Art. 99 din Legea Dialogului Social respectiv: (2) Este interzisă orice intervenţie a autorităţilor publice, sub orice formă şi modalitate, în negocierea, încheierea, executarea, modificarea şi încetarea contractelor colective de muncă", notează sursa citată.

Poșta Română operează 5.500 de oficii poștale la nivel național, rețea care deservește circa 19 milioane de cetățeni, fiind liderul de piață în sectorul serviciilor poștale din România.

În momentul de față, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării deţine 93,52% din pachetul de acţiuni al Poștei Române. De asemenea Fondul Proprietatea deţine 6,48% din capitalul social al acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel