Situaţie paradoxală cu gazele din Marea Neagră.Chisăliță, semnal de alarmă: S-ar putea să fim în continuare dependenți
Autor: Oana Pavelescu | 07 iun 2022, 10:45
Dumitru Chisăliță
Dumitru Chisăliță
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a comentat pe tema exportului de gaze al României, în condițiile în care ne confruntăm cu o criză în acest domeniu.

Expertul a afirmat că ”am anticipat și am scris încă din octombrie 2020 că modul în care este forțat să se creeze prețul în România va dezvolta exporturile de gaze naturale. Am reveni cu zeci de articole, sute de poziții publice în care explicam toate aceste lucruri,  dar a trebuit să treacă doi ani de zile să constatăm ceea ce era, din punctul meu de vedere, evident de peste doi ani de zile, că urmează să se întâmple, că se întâmplă și în continuare. Într-adevăr, mergem pe această variantă”, a spun Chisăliță.

Președintele AEI a atras atenția că: ”Să știți că de fapt, ceea ce vedem aici este doar o parte din multele elementele care sunt nevăzute. Pentru că mai există un mecanism comercial, un mecanism care se numește ”swap” și care practic este invizibil în România. Acest lucru înseamnă că se schimbă gazele doar pe hârtie. Nici măcar nu le export. Ele sunt exportate virtual și importate virtual și practic se schimbă doar niște facturi. Pleacă niște gaze cu prețuri în general mai mici la export și vinzi pe hârtie alte gaze cu niște prețuri mai mari în țară. Dar de fapt, gazul curge de la sondă la primul oraș, care se află la o distanță de trei, patru sau 20 de kilometri distanță”.

Specialistul a explicat și cine este responsabil pentru scumpirea gazelor: ”Cum spunea, sunt încă multe elemente pe care nici nu le mai vedem din păcate din ceea ce se întâmplă în România. Iar când explicam anul trecut că 75 % din creșterea de preț este cauzat de acțiunile statului român, fie direct, fie indirect, fie prin modificări de legislație. Iacătă că acum le constatăm dar, încă o dată, nu vreau să spunem că nu am anticipat, am anticipat, dar nu am vrut să rezolvăm problema”, a explicat președintele asociației.

Chisăliță despre Legea offshore: Prețul la consumator nu va scădea

Despre gazele din Marea Neagră, Dumitru Chisăliță spune că: ”Este o chestiune pe care statul român nu a abordat-o așa cum trebuia abordată. Noi, în 2021 trebuia să avem deja gaze din zona de mare adâncime în țevile de transport și în țările de distribuție. Am pariat pe tot felul de inițiative în anul 2018. În anul 2019 am blocat acele investiții de atunci. Acuma trebuie să mai așteptăm încă cinci ani de zile, șase ani de zile, șapte ani de zile, până la momentul în care aceste gaze vor veni. Dar în această această perioadă producția internă este în scădere”, a explicat specialistul.

Dumitru Chisăliță a dat și un termen când România va putea beneficia de fapt de gazele din Marea Neagră: ”Din 2027 - 2028 încolo putem să discutăm într-adevăr pe niște cantități importante dar și acele cantități trebuie să le coroborăm cu consumul” a afirmat specialistul și a atras atenția că: ”Însă dacă noi forțăm pe toată lumea să consume gaze naturale, s-ar putea să ajungem în niște situații, la un moment dat, încât cu toate gazele din Marea Neagră să fim în continuare dependenți, pentru că nu gândim înspre viitor. Mergem pe niște ”heirupisme”, mergem pe niște elemente care nu mai sunt valabile astăzi. Ca sintagmă ele erau valabile în anii '90 în anii '80 dar astăzi lumea s-a schimbat”, a conchis Dumitru Chisăliță, într-un comentariu la B1TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?