Soarele artificial al chinezilor a mai stabilit un record

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
China a mai făcut un pas
China a mai făcut un pas
"Soarele artificial" al Chinei, un reactor tokamak de fuziune nucleară care ar putea furniza cantități aproape nelimitate de energie fără emisii, a stabilit joi un nou record, funcționând timp de 1.056 de secunde la o temperatură ridicată a plasmei, potrivit unui raport al Xinhua.

Reactorul tokamak special se numește EAST, care înseamnă Experimental Advanced Superconducting Tokamak. Acesta este situat în Hefei, China, și a mai doborât un record în luna mai, când a funcționat timp de 101 secunde la o temperatură de 120 milioane de grade Celsius. 

Sori artificiali pe Pământ

EAST este unul dintre mai multe experimente de fuziune nucleară din întreaga lume, concepute pentru a imita reacția soarelui și a stelelor cu ajutorul reactoarelor tokamak. Fuziunea nucleară are loc atunci când doi atomi se ciocnesc pentru a forma un nucleu mai greu, eliberând cantități masive de energie. Prin valorificarea acestei puteri, mai multe experimente de profil speră să furnizeze suficientă energie pentru a pune capăt dependenței lumii de combustibilii fosili.

China a mai creat un Soare. Când vom avea prima centrală termonucleară

Printre alte experimente de fuziune nucleară se numără SPARC de la MIT, susținut de Bill Gates, și KSTAR din Coreea de Sud, care a doborât recent un record prin menținerea unei plasme super-încălzite la un milion de grade timp de 30 de secunde. Potrivit CGTN, experimentul EAST a atins mai multe etape cheie în vederea realizării unei fuziuni nucleare viabile. Printre acestea se numără atingerea unui curent de 1 milion de amperi și producerea unei temperaturi de 100 de milioane de grade pe o durată de 1.000 de secunde. Acum, inginerii de la EAST trebuie să atingă aceste două obiective în același timp.

Cursa către energia de fuziune netă

Pentru a realiza o fuziune nucleară viabilă, cercetătorii trebuie să demonstreze că pot produce mai multă energie decât cea de care au nevoie reactoarele de fuziune pentru a funcționa. Până în prezent, acest lucru nu a fost posibil, deși descoperirile cheie din ultimele luni și ani aduc comunitatea științifică mai aproape de atingerea acestei etape monumentale. În septembrie, de exemplu, compania Commonwealth Fusion Systems, finanțată de Bill Gates, a anunțat că a testat cu succes un magnet care poate funcționa la o intensitate magnetică de 20 de Tesla, consumând doar 30 de wați de energie.

Astfel de descoperiri vor permite comunității științifice să îmbunătățească treptat eficiența acestor "sori artificiali", reducând energia imensă necesară pentru a le face să funcționeze. În acest fel, ele ar putea debloca energia netă de fuziune aici, pe Pământ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Magistrați / Foto: Freepik
Digitalizarea în România merge foarte prost / Foto: Freepik
Corina Martin / FOTO: Pagina de Facebook
Trenuri / Foto: Freepik
Beijing
Ghișeu
Copii din mediul rural rareori se consideră fericiți / Foto: Oana Pavelescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Despre prosumatori
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Exploatare / FOTO: Freepik
Mina Șuior
Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Rachetă / FOTO: Freepik
Scădere / FOTO: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Honda
Mină de cupru / Foto: Freepik
Dolari

Dolarul își revine, lira sterlină se impune în fața euro

Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...

Foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Depozit farmacie / FOTO: Freepik
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Marcel Ciolacu
Conferință la BCE / FOTO: BCE

BCE nu mai are timp de pauze, este constrânsă să acționeze

Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă din nou...


pixel