Soarta salariilor pentru studii superioare decise de Guvern
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Este mai mic decât înainte
Este mai mic decât înainte
Salariul minim brut diferențiat pentru cei cu studii superioare urmează să aibă în 2020 același cuantum pe care-l are în momentul de față, adică 2.350 de lei, conform unui proiect de hotărâre a Guvernului adoptat de Executiv.

„Prin excepție (...), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se menține la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră”, prevede documentul care urmează să apară în Monitorul Oficial.

Citește și: Salariile vedetelor Antena 1. Cât se câștigă la Observator

Planul autorităților este ca acesta să stea pe loc până este ajuns din urmă de salariul minim brut pe țară, pentru ca apoi să dispară salarizarea diferențiată pentru studii superioare.

„În ceea ce privește nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, în momentul de față, hotărârea de Guvern (prin care se va stabili cuantumul salariului minim brut pe țară) nu va afecta în niciun fel această categorie de salariați. Respectiv, rămâne în plată nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, urmând ca, în timp, prin creșterea salariului minim brut [pe țară], să se ajungă la același nivel și să existe un singur salariu minim brut pe țară”, a declarat Ionel Dancă.

Citește și: Cadourile autorităților la sfârșit de an: salarii, alocații, taxe

Actul normativ prevede şi faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în care nu sunt incluse şi sporurile şi alte adaosuri, se menţine la 2.350 lei lunar.

Nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate două şedinţe ale Consiliului Naţional Tripartit, în 26 noiembrie 2019 şi în 3 decembrie 2019, şi dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în data 9 decembrie 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel