Șoferii din camioane din Spania se pregătesc să iasă în stradă pentru schimbarea vârstei de pensionare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sofer camion. Foto: Pexels.com
Sofer camion. Foto: Pexels.com
Șoferii de camioane și autobuze din Spania vor începe o serie de greve pe 28 octombrie pentru a cere scăderea vârstei de pensionare, au declarat luni liderii sindicali.

Camionagii au programat mai multe greve, pe 28 octombrie, 11 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 5 decembrie, 9 decembrie și vor începe o grevă pe termen nelimitat pe 23 decembrie dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite, au declarat reprezentanții celor două sindicate principale din țară, CCOO și UGT, într-o conferință de presă, conform Reuters.

Sindicatele solicită îmbunătățirea condițiilor de muncă ale șoferilor, scăderea vârstei de pensionare de pensionare, în prezent de 67 de ani, și dreptul la pensionare parțială, și adaptarea acestora la condițiile altor categorii de lucrători care se confruntă cu riscuri similare celor ale șoferilor.

„Vârsta este un factor determinant în pierderea abilităților motorii, senzoriale și cognitive și constituie un risc nu numai pentru lucrător, ci și pentru restul oamenilor”, a declarat Diego Buenestado, secretarul UGT pentru transport rutier și urban.

O grevă de o lună a transportatorilor rutieri în 2022 a dus la oprirea lanțurilor de aprovizionare spaniole, a provocat penurie de alimente, a declanșat un val de inflație și a afectat creșterea economică.

 

Muncitorii spanioli experimentează săptămâna de lucru de 4 zile

Orașul de coastă Valencia - al treilea ca mărime din Spania, cu peste 800 000 de locuitori - a programat sărbători locale care să cadă în patru zile de luni consecutive între 10 aprilie și 7 mai anul trecut. Proiectul, care prevede astfel experimentarea săptămânii de lucru de patru zile, a curpins 360 000 de lucrători.

Conform unei comisii independente de experți în domeniul sănătății și al științelor sociale care a evaluat experimentul, mulți participanți au folosit weekend-urile prelungite pentru a dezvolta obiceiuri mai sănătoase, cum ar fi practicarea sportului, odihna și consumul de alimente de casă.

Datele au arătat o îmbunătățire a stării de sănătate a muncitorilor, niveluri mai scăzute de stres și sentimente mai bune în ceea ce privește satisfacția personală, a spus comisia.

De asemenea, scăderea, în acest interval, a utilizării autovehiculelor a dus la îmbunătățirea calității aerului în cele patru zile de luni, conform măsurătorilor zilnice ale emisiilor din oraș.

Cu toate acestea, muncitorii implicați și-au crescut consumul general de tutun și alcool, mai arată studiul bazat pe acest experiment.

Un procent ridicat dintre persoanele intervievate au declarat că sunt mai dispuse să citească, să studieze, să vizioneze filme și să aibă hobby-uri precum fotografia, muzica sau pictura, a declarat comisia. 

Copiii au beneficiat cel mai mult, datorită echilibrului îmbunătățit între viața profesională și cea privată de care s-au bucurat părinții lor, a constatat comisia.

În timp ce sectoarele ospitalității și turismului au servit mai mulți clienți în timpul weekendurilor prelungite, comercianții cu amănuntul au raportat o scădere a vânzărilor.

Proiectul a fost conceput de coaliția de stânga Compromis, formată din partide progresiste, verzi și regionaliste, care conduceau administrația locală la acea vreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Muncitor / FOTO: Freepik
Se întâmplă lucruri interesante pe Wall Street
Sistem de stocare a energiei electrice
Întreprindere petrolieră / FOTO: Freepik
Mihai Petre, EY Romania

De ce nu vin investitori globali în România

Într-adevăr, investitori globali, de anvergură nu vin în...

Asteroidul Dimorphos / FOTO: Wikipedia
Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Ultimele estimări de la INGHA

Debitul Dunării va crește în următoarele cinci zile

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în România, prin...

Dumitru Chisăliță
Reformă fiscală / Grafică: DCBusiness
Investitor / FOTO: Freepik

Surprinză în zona euro după trei luni de declin consecutiv

Prinde contur speranța pentru o evoluție pozitivă în...

Un nou an, o nouă regulă. Foto: Feeepik
Ziare / FOTO: Freepik
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu
Sofer camion. Foto: Pexels.com
Gaze naturale / Foto: Freepik
vouchere sociale
Bundestag, Germania

Economia Germaniei, în scădere pentru al doilea an la rând

Economia Germaniei se va contracta pentru al doilea an...

Terminal petrolier / Foto: Freepik
Itriu
Lei / sursa foto: Freepik.com
Programul casa verde fotovoltaice

pixel