Grupul japonez de investiții în tehnologie SoftBank intenționează să investească 100 de miliarde de dolari în Statele Unite în următorii patru ani, a promis luni CEO-ul companiei, Masayoshi Son. O operațiune care vine ca o dovadă a „încrederii” sale în economia americană.
Doublarea angajamentului față de SUA
Masayoshi Son își dubleză angajamentul față de piața americană, după ce în 2016 a promis investiții de 50 de miliarde de dolari la scurt timp după victoria electorală a lui Trump. „Încrederea mea în economia Statelor Unite s-a consolidat enorm după victoria candidatului republican la alegerile din 5 noiembrie”, a declarat antreprenorul japonez în cadrul unei conferințe de presă organizată la Mar-a-Lago, complexul hotelier unde Donald Trump locuiește în prezent.
Masayoshi Son estimează că această sumă colosală de investiții va duce la crearea a 100.000 de locuri de muncă. În replică, Donald Trump l-a felicitat și i-a mulțumit pentru „credința în ceea ce se întâmplă în această țară”.
Sprijin pentru investiții masive
SoftBank a declarat că dispunea, la finalul lunii martie, de 26 de miliarde de dolari gata să fie folosite pentru noi investiții. „Ei vor să investească 100 de miliarde și, analizând registrele lor financiare, cred că pot face și mai mult”, a declarat președintele ales.
Această promisiune vine într-un context în care Donald Trump își propune să atragă investitori străini în SUA, creând un climat favorabil afacerilor. Printre măsurile discutate se numără reducerea birocrației și facilitarea obținerii autorizațiilor pentru companiile care investesc cel puțin un miliard de dolari în economia americană.
„Multe companii vor anunța aici, sau de partea lor, investiții în Statele Unite”, a spus Trump, fără a oferi detalii suplimentare.
„Un val de optimism” pentru economia americană
„Există mult optimism cu privire la Statele Unite”, a subliniat Donald Trump, promițând o „serie rapidă de reforme curajoase pentru a reda națiunii noastre prosperitatea”. De la victoria sa electorală, complexul Mar-a-Lago a devenit un punct de întâlnire important pentru liderii marilor companii tehnologice, precum Apple, Google și Meta.
Aceasta nu este prima promisiune de acest fel din partea SoftBank. În decembrie 2016, Masayoshi Son a promis deja investiții de 50 de miliarde de dolari în companii americane. Totuși, rezultatele acestei prime inițiative au fost mixte, incluzând și eșecuri notabile precum WeWork, start-up-ul de închiriere a spațiilor de birouri.
Lecții din trecut
SoftBank a investit peste 16 miliarde de dolari pentru a dobândi o participație majoritară în WeWork și pentru a salva compania, care în cele din urmă a intrat în faliment în noiembrie 2023. Prăbușirea prețului acțiunilor a dus aproape la pierderi totale ale acestei investiții.
Cu toate acestea, SoftBank a înregistrat succese notabile. Un exemplu este Arm, compania britanică de semiconductori, care a beneficiat de sprijinul japonezilor. De asemenea, investiția timpurie în Alibaba, platforma chineză de comerț online, a fost unul dintre cele mai mari succese ale grupului. SoftBank a pariat pe Alibaba încă din 2000, reușind să-și multiplice investiția de peste 1.000 de ori, atingând o valoare de 70 de miliarde de dolari. Alibaba a fost listată pe bursa din New York în 2014.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Politicienii din întreaga lume...
Secretarul general al NATO,...
31 ianuarie 2025 este...
Un val de fuziuni și achiziții...
Uniunea Europeană a reînnoit sancțiunile extinse...
Chinezii dau din nou bătăi de...
Exporturile de grâu ale...
Anul trecut, oficialii bulgaria...
Registrul Auto Român (RAR) avertizează publicul despre...
Dumitru Chisăliţă, preşedintele...
În urmă cu câteva zile era un...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe...
Acorduri ce vizează mai multe...
Panică pe piețe, unde cotația...
Indicele ROBOR la trei luni, în...
Cum putem bine observa, nu mai...
Din ce în ce mai mulți oameni...
Foaia metalică expandată, sau...
Banca Naţională a publicat raportul privind indicatorii...
Ministerul Dezvoltării,...
Angajații ELCEN refuză să...
O propunere controversată în...
Prețurile combustibililor la...
Poliția olandeză a luat urma...