Soluţia Comisiei Europene pentru provocările economiei globale

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Comisia Europeană a prezentat marţi un prim set de idei privind Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), menite să modernizeze Organizaţia şi să confere normelor comerciale internaţionale capacitatea de a face faţă provocărilor economiei globale, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.  

"În ultimele decenii, sistemul comercial multilateral a oferit un cadru stabil, previzibil şi eficient pentru întreprinderile din întreaga lume, ajutând multe economii să înregistreze o creştere rapidă. De asemenea, în prezent, OMC este indispensabilă în ceea ce priveşte asigurarea unui comerţ deschis, echitabil şi reglementat. În pofida succesului său, Organizaţia Mondială a Comerţului nu a putut să se adapteze suficient de bine la economia globală aflată în rapidă schimbare. Lumea s-a schimbat, OMC însă nu. A sosit momentul să acţionăm pentru ca acest sistem să poată răspunde actualelor provocări ale economiei globale şi să funcţioneze din nou pentru toată lumea. Iar UE trebuie să îşi asume un rol de lider în acest sens", a declarat comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, în cadrul prezentării documentului de reflecţie al Comisiei.

UE rămâne un susţinător ferm al sistemului comercial multilateral şi, din acest motiv, Consiliul European din 28 - 29 iunie 2018 a acordat Comisiei Europene un mandat pentru a urmări modernizarea OMC, cu scopul de a o adapta la o lume aflată în continuă schimbare şi de a o face mai eficientă.

Documentul de reflecţie al UE publicat marţi şi elaborat în urma consultărilor cu statele membre ale UE stabileşte direcţia acestui efort de modernizare. Fără a aduce atingere poziţiei finale a UE cu privire la aceste aspecte, ideile respective se referă la trei domenii-cheie: actualizarea cadrului de reglementare al comerţului internaţional, astfel încât să reflecte economia globală de astăzi
consolidarea rolului de monitorizare al OMC şi depăşirea impasului iminent referitor la sistemul OMC de soluţionare a litigiilor.

Uniunea Europeană a început deja colaborarea cu alţi parteneri din cadrul OMC: cu SUA şi Japonia, în cadrul discuţiilor trilaterale; cu China, în cadrul grupului de lucru special constituit în cursul celei mai recente reuniuni la nivel înalt UE-China; cu alţi parteneri, cel mai recent în cadrul reuniunii ministeriale a G20. În săptămânile care urmează, UE va continua să discute aceste prime idei cu diverşi parteneri din cadrul OMC, în vederea elaborării unor propuneri concrete pe care să le prezinte OMC. Parlamentul European şi Consiliul vor fi ţinuţi în permanenţă la curent în legătură cu aceste discuţii.

Documentul de reflecţie referitor la reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului va fi făcută cunoscută partenerilor UE cu ocazia unei reuniuni pe această temă convocată de Canada, care va avea loc la 20 septembrie la Geneva. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel