Soluție olandeză pentru dezvoltarea cipurilor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik
Este vorba despre un program special ce presupune, printre altele, crearea 50.000 de locuri de muncă în următorii câțiva ani.

Un grup de 60 de studenți de top ai universităților cu profil tehnic din Coreea de Sud au finalizat, la Eindhoven, prima "Future Chips Academy". Scopul este, printre altele, de a atrage ingineri străini specializați în semiconductori, la foarte mare căutare pretutindeni în lume. 

Acest program de cursuri și studii de o săptămână a fost elaborat de Universitatea de Tehnologie Eindhoven în colaborare cu industria olandeză de microcipuri, inclusiv producătorii de echipamente ASML și ASM International, producătorul de cipuri NXP și Centrul Interuniversitar de Microelectronică (Imec), situat nu departe, în Belgia.

Programul evidențiază deficitul de forță de muncă din sectorul high-tech din regiunea Eindhoven, care a devenit unul dintre cele mai mari centre tehnologice din „Europa. „Scopul meu este să fac cercetări în străinătate”, a spus Dongyong Kim, 24 de ani, student la master la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea, care speră să lucreze pentru ASML sau IBM, sau să facă un doctorat la Imec.

Potrivit agenției de dezvoltare regională Brainport, regiunea Eindhoven angajează aproximativ 80.000 de muncitori high-tech pentru o populație de 800.000 de locuitori și va crea încă 50.000 de locuri de muncă în același domeniu în următorii opt ani, dintre care jumătate vor trebui să provină din străinătate.

Programul Future Chips a fost lansat într-un moment în care guvernul olandez încearcă să reducă imigrația, în urma alegerilor în care partidele de dreapta au obținut o susținere neașteptată din partea populației cu drept de vot a țării. 

Studenții străini înscriși la universitățile olandeze sunt o sursă importantă de talent, dar guvernul lucrează la planuri de a limita admiterea și de a impune predarea cursurilor în limba olandeză, nu în engleză. El elimină, de asemenea, o reducere fiscală pentru imigranții cu înaltă calificare.

Peter Wennink, CEO al ASML și Jean Schreurs, CEO al NXP Netherlands, care s-au întâlnit personal cu studenți în cadrul programului, au criticat aceste politici descrise ca dovadă a miopiei de care dau dovadă oficialii. Sunt companii de top, care au nevoie de acces la talente de top, a declarat Robert-Jan Smits, președintele Universității Tehnice din Eindhoven. Deci e foarte ciudat ce face guvernul..... Asta nu este o politică bună, de viitor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel