Soluţiile pentru ca România să iasă din criza energetică. Virgiliu Ivan (Transelectrica): E nevoie să reevaluăm aceste programe
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Energie. Foto: Pexels.com
Energie. Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
Virgiliu Ivan, director al Unității Operaționale al Dispeceratului Energetic Național Transelectrica, a enumerat o serie de măsuri care ar putea duce la rezolvarea crizei energetice în România şi în Uniunea Europeană. 

Virgiliu Ivan a vorbit, în cadrul dezbaterii online "Criza energetică - soluții la problemele momentului", realizată de trustul de presă DC Media Group, despre soluţiile pe care le-a identificat pentru rezolvarea crizei energetice. 

"Anul trecut au apărut primele probleme legate de creşterea preţurilor, iar în opinia mea factorii care au condus la acest lucru sunt, în mare parte, identificaţi. Şi de aceea, la nivel de Uniune Europeană, trebuie găsite acele metode, mecanisme care să ne facă mai siguri în perioada care urmează, să reducem această dependenţă de resursele energetice din Federaţia Rusă. În opinia mea, acesta a fost factorul care a dezechilibrat, în mare parte, piaţa, anul trecut.

(...) România în ultimii ani, a scos din funcţiune foarte multe capacităţi energetice, iar conform planurilor actuale, sunt prevăzute şi în anii următori scoaterea altor unităţi. E momentul la care e nevoie să rediscutăm şi să reevaluăm aceste programe, chiar dacă au fost discutate, aprobate anterior, pentru că acestea se bazează pe resurse naţionale, cum ar fi cărbunele. Consider că şi acest aspect este unul care ne va ajuta în perioada următoare.

O altă propunere e cea de reducere a taxelor, de reevaluare a pieţei de certificate de CO2, piaţă care a devenit una foarte costisitoare; aici preţul certificatelor a crescut foarte mult iar impactul asupra preţului energiei electrice s-a văzut. Şi aici consider că trebuie revizuite aceste reguli.

De asemenea, sunt capacităţi energetice la nivel european care sunt în stare de conservare, dar care ar mai putea funcţiona şi trebuie avute în vedere în următorii 2-3 ani.

De asemenea, trebuie să avem în vedere capacităţile de stocare a energiei electrice şi aici faţă de sursa clasică pe care o ştiam, acumulare prin pompare, acestea s-au diversificat. Discutăm acum şi de baterii de acumulatori cu hidrogen, soluţii care trebuie dezvoltate împreună cu cele regenerabile", a explicat, în intervenţia sa, Virgiliu Ivan.

VIDEO: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...


pixel