ANOFM, reformă majoră. Agenția, obligată să colaboreze și cu sectorul privat

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Târg de locuri de muncă
Târg de locuri de muncă
Un nou proiect de lege propus vizează modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Această inițiativă vine în contextul unei piețe a muncii în continuă schimbare.

În prezent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) nu are o imagine completă a ofertei și cererii de forță de muncă. Deși ANOFM raportează anual între 220.000 și 250.000 de șomeri, aceasta nu reflectă întotdeauna situația reală, deoarece mulți șomeri nu apelează la serviciile agenției. În plus, ANOFM tinde să servească în principal persoane cu un nivel de pregătire mai redus, ceea ce duce la o lipsă de încredere în capacitatea agenției de a găsi locuri de muncă adecvate pentru cei cu pregătire medie sau ridicată.

Pentru a aborda aceste probleme, proiectul de lege propune atragerea expertizei din sectorul privat. În mai multe țări, cum ar fi Marea Britanie și Germania, parteneriatele între agențiile publice și furnizorii privați de servicii de ocupare a forței de muncă s-au dovedit eficiente. Aceste parteneriate au permis agențiilor publice să subcontracteze servicii de plasare a forței de muncă, sporind astfel eficiența și eficacitatea programelor de angajare.

Schimbările preconizate

AJOFM va fi obligată să încheie contracte cu furnizori privați atunci când rata șomajului dintr-un județ depășește 2%. Scopul este de a sprijini mai activ integrarea persoanelor interesate pe piața muncii.

Se va oferi un cupon de stimulare, având valoarea de 30% din salariul minim brut, pentru persoanele care doresc să își găsească un loc de muncă prin intermediul furnizorilor privați. Acest cupon va fi decontat de către furnizorul de servicii private atunci când persoana respectivă este angajată.

Modificările propuse au rolul de a spori încrederea în ANOFM prin colaborarea directă cu furnizorii privați de servicii specializate. Creșterea numărului de angajați nu doar că aduce beneficii directe persoanelor respective, dar contribuie și la majorarea veniturilor la bugetul de stat. Aceste venituri suplimentare permit statului să acopere cheltuielile publice necesare și să investească în proiecte pentru cetățeni.

Adoptarea acestui proiect legislativ reprezintă un pas important spre modernizarea sistemului de ocupare a forței de muncă din România, asigurându-se că mai multe persoane găsesc locuri de muncă potrivite pentru pregătirea și aspirațiile lor, contribuind astfel la o societate mai funcțională și eficientă pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta
Foto: Mihai Ciobanu
Donald Trump
Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Medic de familie / Foto: Freepik
Marco Rubio și Wang Yi, la Kuala Lumpur
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
UE vrea mai mulți bani la buget
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...


pixel