Este pentru prima dată în două decenii de existenţă când autorii studiului "Edelman Trust Barometer", care îşi propune să evalueze încrederea publicului în instituţii de bază, au încercat să afle care este percepţia oamenilor despre capitalism, după ce ediţii anterioare ale sondajului au indicat o creştere a percepţiei de inegalitate.
Realizatorii barometrului, compania americană de relaţii publice Edelman, au vrut să afle dacă locuitorii lumii au şi îndoieli mai serioase în ce priveşte democraţiile occidentale bazate pe capitalism, iar răspunsul este da, potrivit cercetătorului principal David Bersoff. "Oamenii îşi pun problema dacă ceea ce avem azi, lumea în care trăim azi, este optimizat pentru a putea avea un viitor mai bun", a spus Bersoff.
Sondajul a cuprins peste 34.000 de persoane din 28 de ţări, de la democraţii liberale cum sunt Statele Unite şi Franţa până la societăţi bazate pe modele diferite, cum sunt China şi Rusia, iar 56% dintre participanţi au conchis că "în forma sa actuală capitalismul face mai mult rău decât bine în lume".
La nivel naţional, capitalismul este privit cu cea mai mare neîncredere în Thailanda şi India, cu 75% şi respectiv 74%, urmate îndeaproape de Franţa, cu un nivel de neîncredere de 69%, a indicat sondajul. Au mai fost înregistrate majorităţi sceptice şi în alte ţări din Asia, Europa, Golf, Africa şi America Latină.
Bogații lumii se strâng la Davos. Boris Johnson boicotează evenimentul
Doar în Australia, Canada, SUA, Coreea de Sud, Hong Kong şi Japonia o majoritate a celor intervievaţi şi-au exprimat dezacordul cu afirmaţia că în forma curentă capitalismul face mai mult rău decât bine.
Respondenţii s-au arătat preocupaţi mai ales de ritmul progreselor tehnologiei şi nesiguranţa locurilor de muncă, dar şi-au exprimat totodată neîncrederea în media şi în capacitatea guvernelor naţionale de a face faţă provocărilor actuale. Sondajul a mai indicat că asiaticii sunt mai optimişti decât alţii în ce priveşte perspectivele economice.
Pe de altă parte, studiul a constatat şi un decalaj în creştere în privinţa atitudinilor respondenţilor în funcţie de statut, cei cu venituri mai mari şi cu un nivel de educaţie superior tinzând să fie mai încrezători, au mai notat cercetătorii de la Edelman.
Edelman Trust Barometer a fost lansat în 2000 pentru a analiza teoriile politologului Francis Fukuyama, care după căderea comunismului a afirmat că democraţia capitalistă liberală a înlăturat ideologiile rivale, anunţând "sfârşitul istoriei". Cea mai nouă ediţie a sondajului este publicată înaintea deschiderii, marţi, în Elveţia, a celei de-a 50-a ediţii a Forumului economic mondial de la Davos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...