Cea mai puternică rachetă operaţională, Falcon Heavy, a companiei americane SpaceX deţinută de Elon Musk, a fost lansată marţi, pentru prima dată după mai bine de trei ani, de la baza Cape Canaveral din Florida, plasând pe orbită un grup de sateliţi pentru US Space Force, divizia spaţială a armatei americane, transmite Reuters.
Racheta, un sistem alcătuit din trei propulsoare Falcon 9 alipite, a fost lansată de pe o rampă SpaceX prin ceaţa densă. Doi sateliţi ai US Space Force şi un grup de sateliţi mai mici au fost trimişi pe orbită.
Cele două propulsoare laterale ale vehiculului s-au separat de treapta centrală în acelaşi timp, la o altitudine de aproximativ 29 de kilometri, coborând ulterior în cădere liberă supersonică.
Câteva minute mai târziu, perechea de propulsoare, fiecare având o înălţime echivalentă cu circa cinci etaje, şi-au aprins motoarele şi au aterizat aproape simultan pe plăcile de beton adiacente de la sol, declanşând aplauze din partea inginerilor din sediul SpaceX din Hawthorne, California, potrivit unei transmisiuni live difuzată în streaming de companie.
Propulsorul principal nu a încercat să aterizeze şi şi-a utilizat întregul combustibil pentru a trimite sateliţii mai departe în spaţiu, notează Reuters.
Misiunea lansatorului greu Falcon Heavy a fost prima realizată după iunie 2019. De atunci, SpaceX a lansat peste 100 de misiuni cu ajutorul rachetei sale operaţionale Falcon 9.
În februarie 2018, o rachetă Falcon Heavy a realizat cu succes primul său zbor non-comercial, când a trimis în spaţiu o maşină Tesla roşie decapotabilă. Compania constructoare de maşini aparţine, de asemenea, lui Elon Musk.
Beijingul dezvoltă o platformă ”invizibilă” capabilă să lanseze rachete hipersonice și nucleare. Sateliții de spionaj ai armatei americane nu vor fi capabili să detecteze această nouă variantă de lansator de rachete.
O amenințare nucleară și invizibilă. CCTV, postul oficial de televiziune al Partidului Comunist Chinez, a anunțat că Beijingul dezvoltă o tehnologie invizibilă pentru lansatoarele sale de rachete hipersonice. Acestea vor fi capabile să se sustragă detectării sateliților americani, precum și radarelor și dronelor de spionaj. The South China Morning Post a relatat că oamenii de știință militari s-au bazat foarte mult pe inteligența artificială pentru a proiecta noul dispozitiv.
"Cred că pe câmpurile de luptă din viitor, rivalii noștri nu vor detecta forțele noastre și nu vor ști unde se află lansatoarele de rachete", a declarat Yang Biwu, unul dintre cercetătorii responsabili de proiect. Potrivit acestuia, acest dispozitiv va deveni un fel de cameleon și se va putea ascunde în orice tip de teren. Acest avans tehnologic chinezesc îngrijorează foarte mult conducerea Pentagonului. Într-adevăr, acest lansator, pe lângă faptul că este invizibil, va fi capabil să lanseze formidabila rachetă Dongfeng-17.
O viteză de peste 7000 km/oră
Alături de rachetele rusești Kinjal și Zircon, Dongfeng-17 este una dintre primele rachete hipersonice din lume care a devenit complet operațională. Această armă poate lovi o țintă pe o rază de 2.500 de kilometri și poate atinge o viteză de croazieră de peste 7.000 de kilometri pe oră.
În plus, proiectilul are o traiectorie imprevizibilă, dispozitivul putând lua mai multe unghiuri sau direcții, ceea ce face aproape imposibilă interceptarea ei. Coșmarul pentru ofițerii americani nu se termină aici, deoarece Dongfeng-17 este conceput în principal pentru a penetra învelișurile întărite ale navelor de război ale marinei americane - inclusiv portavioane - care patrulează în mod regulat în Marea Chinei de Sud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...