SpaceX, compania lui Elon Musk, prima misiune cu racheta Falcon Heavy după o pauză de trei ani
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
SpaceX lansează prima misiune cu racheta Falcon Heavy după o pauză de trei ani.

Cea mai puternică rachetă operaţională, Falcon Heavy, a companiei americane SpaceX deţinută de Elon Musk, a fost lansată marţi, pentru prima dată după mai bine de trei ani, de la baza Cape Canaveral din Florida, plasând pe orbită un grup de sateliţi pentru US Space Force, divizia spaţială a armatei americane, transmite Reuters.

Racheta, un sistem alcătuit din trei propulsoare Falcon 9 alipite, a fost lansată de pe o rampă SpaceX prin ceaţa densă. Doi sateliţi ai US Space Force şi un grup de sateliţi mai mici au fost trimişi pe orbită.

Cele două propulsoare laterale ale vehiculului s-au separat de treapta centrală în acelaşi timp, la o altitudine de aproximativ 29 de kilometri, coborând ulterior în cădere liberă supersonică.

Câteva minute mai târziu, perechea de propulsoare, fiecare având o înălţime echivalentă cu circa cinci etaje, şi-au aprins motoarele şi au aterizat aproape simultan pe plăcile de beton adiacente de la sol, declanşând aplauze din partea inginerilor din sediul SpaceX din Hawthorne, California, potrivit unei transmisiuni live difuzată în streaming de companie.

Propulsorul principal nu a încercat să aterizeze şi şi-a utilizat întregul combustibil pentru a trimite sateliţii mai departe în spaţiu, notează Reuters.

Misiunea lansatorului greu Falcon Heavy a fost prima realizată după iunie 2019. De atunci, SpaceX a lansat peste 100 de misiuni cu ajutorul rachetei sale operaţionale Falcon 9.

În februarie 2018, o rachetă Falcon Heavy a realizat cu succes primul său zbor non-comercial, când a trimis în spaţiu o maşină Tesla roşie decapotabilă. Compania constructoare de maşini aparţine, de asemenea, lui Elon Musk.

 

Citeşte şi: China dezvoltă lansatoare de rachete hipersonice, imposibil de detectat

 

Beijingul dezvoltă o platformă ”invizibilă” capabilă să lanseze rachete hipersonice și nucleare. Sateliții de spionaj ai armatei americane nu vor fi capabili să detecteze această nouă variantă de lansator de rachete.

O amenințare nucleară și invizibilă. CCTV, postul oficial de televiziune al Partidului Comunist Chinez, a anunțat că Beijingul dezvoltă o tehnologie invizibilă pentru lansatoarele sale de rachete hipersonice. Acestea vor fi capabile să se sustragă detectării sateliților americani, precum și radarelor și dronelor de spionaj. The South China Morning Post a relatat că oamenii de știință militari s-au bazat foarte mult pe inteligența artificială pentru a proiecta noul dispozitiv.

"Cred că pe câmpurile de luptă din viitor, rivalii noștri nu vor detecta forțele noastre și nu vor ști unde se află lansatoarele de rachete", a declarat Yang Biwu, unul dintre cercetătorii responsabili de proiect. Potrivit acestuia, acest dispozitiv va deveni un fel de cameleon și se va putea ascunde în orice tip de teren. Acest avans tehnologic chinezesc îngrijorează foarte mult conducerea Pentagonului. Într-adevăr, acest lansator, pe lângă faptul că este invizibil, va fi capabil să lanseze formidabila rachetă Dongfeng-17.

O viteză de peste 7000 km/oră

Alături de rachetele rusești Kinjal și Zircon, Dongfeng-17 este una dintre primele rachete hipersonice din lume care a devenit complet operațională. Această armă poate lovi o țintă pe o rază de 2.500 de kilometri și poate atinge o viteză de croazieră de peste 7.000 de kilometri pe oră. 

În plus, proiectilul are o traiectorie imprevizibilă, dispozitivul putând lua mai multe unghiuri sau direcții, ceea ce face aproape imposibilă interceptarea ei. Coșmarul pentru ofițerii americani nu se termină aici, deoarece Dongfeng-17 este conceput în principal pentru a penetra învelișurile întărite ale navelor de război ale marinei americane - inclusiv portavioane - care patrulează în mod regulat în Marea Chinei de Sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel