SpaceX, Palantir și Anduril – favoriții Pentagonului pentru construirea „Domului de Aur” al lui Trump

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik.com
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik.com
SpaceX, compania fondată de Elon Musk, s-a aliat cu dezvoltatorul de software Palantir și cu producătorul de drone Anduril într-un consorțiu care se conturează ca principal favorit pentru a construi o componentă esențială din controversatul scut antirachetă „Golden Dome”, inițiat de Donald Trump – potrivit unor surse familiare cu negocierile, relatează Reuters.

Planul, care a atras atenția unui număr tot mai mare de startup-uri din sectorul tehnologic cu interese în apărare, prevede lansarea a între 400 și peste 1.000 de sateliți care vor detecta și urmări traiectoria rachetelor inamice. Într-o a doua etapă, o flotă separată de aproximativ 200 de sateliți de atac, înarmați cu rachete sau lasere, ar urma să neutralizeze amenințările identificate. Potrivit acelorași surse, grupul coordonat de SpaceX nu ar fi implicat în partea de înarmare a sateliților.

Într-un ordin executiv semnat la 27 ianuarie, Trump a catalogat un eventual atac cu rachete drept „cea mai catastrofală amenințare la adresa Statelor Unite”, cerând soluții rapide și decisive din partea Pentagonului. În ultimele săptămâni, reprezentanți ai celor trei companii s-au întâlnit cu oficiali de rang înalt din administrația Trump și din Departamentul Apărării pentru a-și prezenta propunerea.

Toți cei trei giganți tehnologici au fost fondați de antreprenori cunoscuți pentru susținerea politică acordată lui Donald Trump. Elon Musk, în mod special, ar fi donat peste un sfert de miliard de dolari pentru campaniile acestuia și ocupă acum funcția de consilier special al președintelui, având misiunea de a reduce cheltuielile guvernamentale prin intermediul Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală.

Deși semnalele transmise de Pentagon ar indica o deschidere favorabilă către consorțiul condus de SpaceX, surse apropiate procesului decizional subliniază că proiectul „Golden Dome” se află încă într-un stadiu incipient. Structura finală a programului și companiile care vor fi alese să îl implementeze ar putea suferi modificări majore în lunile următoare.

„Este o abatere clară de la procesul obișnuit de achiziții militare. Există o atitudine de deferență în rândul oficialilor din domeniul apărării față de Elon Musk, din cauza rolului său actual în guvern”, a declarat una dintre sursele implicate în discuții.

SpaceX și Musk au refuzat să comenteze oficial implicarea sa în aceste negocieri privind contracte federale. Nici Palantir, Anduril, Casa Albă sau Pentagonul nu au oferit răspunsuri clare întrebărilor transmise de Reuters, armata americană limitându-se la a preciza că va furniza „opțiuni pentru decizie în conformitate cu ordinul executiv și calendarul stabilit de Casa Albă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu
Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF

pixel