Spălare de bani: După Danske Bank, Nordea intră în colimator
Autor: Simona Haiduc | 19 oct 2018, 09:19
Bill Browder, omul care a jucat un rol cheie în dezvăluirea afacerii Danske Bank, susține că a identificat 365 de conturi în Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia, unde, între 2007 și 2013 ar fi fost tranzitate 170 de milioane de dolari (151 milioane euro), cu scopul de a spăla bani murdari. Parchetul financiar suedez a primit documente care atestă că prima bancă scandinavă nu a respectat obligațiunile ce-i reveneau în eforturile generale de luptă împotriva spălării banilor.

După Danske Bank, a venit rândul altei bănci nordice, Nordea, să fie suspectată că a albit bani murdari de proveniență rusă. Parchetul financiar suedez a asigurat, într-un comunicat, că a primit o plângere pentru fraudă, fals și spălare de bani, împotriva celei mai mari bănci scandinave.

La originea acestor acuzații se află șeful fondului Hermitage Capital Management, Bill Browder, care a jucat un rol cheie în dezvăluirea afacerii Danske Bank. CEO american susține că a identificat 365 de conturi în Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia, unde ar fi fost transperate 175 milioane de dolari pentru a fi spălați. Operațiuni derulate între 2007 și 2013. Autoritățile suedeze nu au deschis încă o anchetă.

”Următoarea etapă constă în numirea unui procuror. Apoi se va decide dacă se impune angajarea sau nu a unei anchete preliminare”, a explicat regulatorul suedez.

Intervievt de cotidianul suedez Dagens Industri, Browder a precizat că bănuielile sale vizavi de banca nordică nu sunt decăt partea ascunsă a icebergului. Fost client al avocatului rus Serghei Magnițki, decedat în 2009 în condiții dubioase într-o închisoare din țara sa, omul de afaceri american a explicat că intenționează să ”deschidă proceduri pentru spălarea banilor în Occident”.

Contactată de Reuters, banca Nordea, care numără aproximativ 10 milioane de clienți, a afirmat că este la curent cu suspiciunile fondului Hermitage Capital Management referitoare la operațiuni de albire a banilor și a asigurat că a semnalat autorităților toate tranzacțiile suspecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Zi nefastă pentru Bursa de la Bucureşti

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere pe aproape...

Banca Mondială: Redresarea economică a fost inegală

Şocurile provocate de pandemia de COVID-19 şi invadarea...

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reproșat...

Programul Digitalizarea IMM-urilor. Află toate detaliile

Programul Digitalizare IMM-uri 2022.

Curs BNR. Dolarul scade sub 5 lei. Leul prinde puteri

Moneda naţională s-a apreciat, miercuri, în raport cu...

45% dintre angajații români își caută un nou job

Conform unui recent sondaj 45% dintre salariații din...

Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii

În actuala criză, și de fapt ca în orice criză, cei mai...

Plafonare temporară a prețului la gaze, o variantă pentru UE

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare...

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita,...

Crossuri externe