Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Spania va prelungi cu un an, până la sfârşitul anului 2023, plafonul de creştere a preţurilor reglementate la gaze naturale pentru gospodării şi companii mici şi mijlocii, pentru a le ajuta să facă faţă creşterii preţurilor la energie, a declarat marţi ministrul energiei, Teresa Ribera, după o şedinţă de guvern.
Măsura, ce se aplică tuturor gospodăriilor care folosesc preţurile reglementate, indiferent de venitul lor, a fost aprobată împreună cu un plan de 3 miliarde de euro cheltuieli suplimentare pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile. Creşterile de preţuri în partea reglementată de stat a pieţei sunt ajustate trimestrial şi nu pot depăşi 15%, iar preţul la energie, în jur de 0,06 euro pe KWh, fiind de aproximativ două până la patru ori mai mic decât pe piaţa liberalizată, unde furnizorii pot modifica tarifele în orice moment.
"Extindem beneficiile tarifelor de ultimă instanţă la gaze pentru micii consumatori, fie că sunt IMM-uri sau familii", a spus Teresa Ribera. Pachetul aprobat marţi face parte dintr-un plan mai amplu de combatere a inflaţiei, în urma unui salt al costurilor cu energia, deoarece sfârşitul restricţiilor COVID-19 a stimulat cererea, iar invazia Rusiei în Ucraina în februarie a dus la creşterea preţurilor la gaze.
De asemenea, guvernul spaniol a aprobat un nou tarif avantajos pentru a proteja 1,7 milioane de familii care locuiesc în clădiri cu încălzire centrală. Aceste gospodării trebuie să aibă contoare individuale instalate înainte de septembrie 2023 şi să nu consume mai mult decât media ultimilor cinci ani, citează Rador.
Comisia Europeană a propus marţi noi măsuri pentru a soluţiona problema preţului ridicat al gazului, urmând să folosească 40 de miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile şi companiile care suferă de pe urma facturilor energetice ridicate.
Banii ar urma să provină din resurse neutilizate pentru dezvoltare regională în UE şi să fie orientaţi spre măsuri de ajutor în statele membre, arată propunerea care face parte dintr-o serie de măsuri pentru combaterea preţurilor ridicate ale energiei.
Propunerile, care au nevoie de aprobarea statelor membre, constituie cel mai recent efort al blocului comunitar pentru a face faţă creşterii preţurilor energiei, în special după ce Rusia a redus livrările în urma invadării Ucrainei.
Pachetul de măsuri include, de asemenea, un cadru pentru achiziţii de gaz comune. În luna martie a acestui an, statele membre ale UE au decis să achiziţioneze gaz împreună, în vederea ameliorării poziţiei lor pe piaţă, însă de atunci s-au înregistrat doar progrese minore.
''Prin această propunere de astăzi, facem operaţionale achiziţiile comune'', a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Strasbourg.
''Ştim că cererea de energie a Europei este foarte mare. Aşadar, este logic ca, în loc să îşi facă unul altuia concurenţă, statele membre şi companiile energetice să trebuiască să-şi sporească puterea lor de achiziţii comune'', a subliniat Von der Leyen.
Mai multe state membre, printre care Italia, Polonia, Grecia şi Belgia, solicită de câteva săptămâni o plafonare a preţului gazului, în timp ce altele, precum Germania şi Ţările de Jos, au exprimat temeri privind securitatea livrărilor.
Anterior, Ursula von der Leyen a avansat ideea limitării preţului gazului. Propunerea de marţi a CE include această opţiune doar ca ultimă soluţie.
În propunerile prezentate marţi de Comisie este inclusă şi ideea creării unui mecanism de alocare a gazului pentru statele membre afectate de o situaţie de urgenţă, la nivel regional sau la nivelul UE. În plus, Comisia va realiza o evaluare asupra instrumentului REPowerEU pentru a accelera tranziţia către energie curată şi a evita fragmentarea pieţei unice.
De asemenea, executivul UE propune o utilizare ţintită flexibilă a fondurilor aferente politicii de coeziune pentru a limita impactul actualei crize energetice asupra cetăţenilor şi companiilor.
Şefa executivului comunitar va prezenta noile propuneri miercuri în plenul Parlamentului European, iar joi şi vineri liderilor statelor membre UE, care se reunesc la Bruxelles.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.