Spania: Un milion de abonamente gratuite pentru călătoriile cu trenul

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
O măsură merită să crească puterea de cumpărare
O măsură merită să crească puterea de cumpărare
Fiecare țară găsește diferite soluții de luptă împotriva inflației. 

Aproape un milion de persoane din Spania au obţinut un abonament gratuit pentru călătoriile cu trenurile regionale şi metropolitane, în cadrul unui program introdus pentru a susţine puterea de cumpărare, a anunţat luni Guvernul de la Madrid, relatează AFP.

"Astăzi am ajuns la cifra de un milion de abonamente gratuite la Renfe", compania naţională de căi ferate din Spania, a anunţat premierul Pedro Sanchez cu prilejul unei reuniuni cu membrii partidului său.

Cifra, de aproape două ori mai mare decât cea anunţată cu prilejul intrării în vigoare a acestei măsuri, la începutul lunii septembrie, "confirmă primirea călduroasă a acestei măsuri de către utilizatori", a apreciat la rândul său societatea Renfe într-un comunicat de presă.

Măsura, care este prognozată să rămână în vigoare timp de patru luni, priveşte trenurile metropolitane din marile centre urbane precum Madrid, Barcelona, Valencia sau Sevilia, dar şi trenurile pe distanţe medii. Obiectivul este susţinerea puterii de cumpărare a spaniolilor, afectată în mod semnificativ de accelerarea inflaţiei, şi să îi încurajeze să renunţe la automobilele proprii pentru a utiliza transportul în comun.

Compania feroviară Renfe estimează că măsura va permite economisirea a 118 milioane de litri de carburant şi evitarea emiterii în atmosferă a 360.576 de tone de CO2.

Întrebat de presă, ministrul spaniol al Transporturilor, Raquel Sanchez, a spus luni că se gândeşte la introducerea unor măsuri structurale care să încurajeze folosirea transportului public şi după data de 31 decembrie 2022.

Citește și UE propune economise forțată a energiei electrice. A venit cu soluția

Concret, se sugerează „economisirea forțată”, cu ajutorul contoarelor inteligente instalate în majoritatea locuințelor. Activate de la distanță, aceste aparate vor permite „activarea, dezactivarea și schimbările de putere” de la distanță. Este adevărat că această idee reprezintă soluția la cel mai rău dintre scenariile gândite de Comisia Europeană pentru iarna care vine din punctul de vedere al necesarului de gaze și electricitate. 

Totuși, Uniunea Europeană sugerează statelor membre să ia în calcul inclusiv această variantă pentru a evita colapsul rețelei energetice. Raționalizarea de la distanță a energiei electrice (cu economisirea în consecință a gazului) este deja permisă de tehnologia în uz, iar acum a fost pusă pe hârtie într-un proiect al Uniunii Europene ca posibilă măsură pentru economia de energie.

Proiectul prevede o „raționalizare ascunsă” în timpul orelor de vârf: contorului din casele noastre, acum setat la 3,3 KWh, ar putea să i se reducă puterea - între orele 8 și 19 - împiedicând funcționarea mai multor aparate electrocasnice în același timp. 

Spre exemplu: dacă aprindem luminile și pornim televizorul, dăm drumul la masina de spălat ruse sau vase, ba mai mult, băgăm și apiratorul în priză, limitatorul sare.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel