Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Spania are aproape patru milioane de locuințe goale dar această cifră nu este suficientă pentru a atenua presiunea asupra prețurilor și a cererii în zonele cele mai aglomerate din țară, deoarece marea majoritate a acestor locuințe nelocuite, patru din cinci, sunt situate în municipalități în care problemele de acces la locuințe nu sunt o problemă, scrie El Mundo.
Citiţi şi: Vestea zilei pentru români. Nou serviciu: reduceri şi gratuităţi
Acest lucru se reflectă în studiul realizat de compania de consultanță imobiliară Atlas Real Estate Analytics pe baza datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Național de Statistică Spaniol. Potrivit INE, în țară există 3,8 milioane de locuințe goale (cu 400.000 mai multe față de bilanțul precedent din 2011), iar din această cantitate, peste 66% - 2,2 milioane - sunt situate în comune cu mai puțin de 50.000 de locuitori, unde accesul la locuințe nu reprezintă o problemă.
În schimb, abia o cincime (18,8%) din numărul total de locuințe goale se află în zone în care rata de achitare a locuințelor depășește 30%, unul dintre criteriile pe care se bazează noua lege a locuințelor pentru a declara o zonă ca fiind dificilă din acest punct de vedere.
Potrivit studiului lor, factorii care influențează cel mai mult rata de efort (suma din chirie care trebuie alocată pentru plata locuinței) sunt, pe lângă prețul proprietății în sine și venitul mediu al populației, raportul dintre numărul de locuințe pe cap de locuitor și rata ofertei. Abia pe locul cinci se află numărul de locuințe goale.
Mai puțin de 20% din numărul total de astfel de locuințe din Spania sunt situate într-o posibilă zonă tensionată a pieței rezidențiale. Pusă în perspectivă, cifra nu este suficient de reprezentativă pentru a afecta prețul pieței sau raportul dintre locuințe sau ofertă și populație", spune Alejandro Bermúdez, co-fondator și CEO al Atlas Real Estate Analytics.
Aproape un sfert din locuințele din Spania sunt pustii
Privită dintr-o altă perspectivă, firma de consultanță subliniază că, cu cât prețul unei zone este mai mare, cu atât sunt mai puține locuințe vacante, deoarece scopul este de a face activul profitabil și, în plus, cu cât chiria pe gospodărie dintr-o zonă este mai mare, cu atât este mai mic raportul de locuințe vacante.
Organismul statistic INE subliniază că proprietățile goale reprezintă 14,4% din totalul de 26,6 milioane de locuințe care alcătuiesc stocul rezidențial spaniol.
Noua lege are în vedere o definiție astfel încât consiliile locale să poată aplica supraimpozitarea pe proprietate locuințelor care sunt goale de mai mult de doi ani, cu condiția ca proprietarul să aibă minimum patru locuințe în această situație, cu excepția unor motive justificate de neocupare temporară. De asemenea, se stabilește o modificare a suprataxei, stabilită în prezent la 50% din cota lichidă de IBI (Impozit de Bunuri Imobiliare), care poate ajunge la 150%, în funcție de perioada de neocupare și de numărul de locuințe neocupate ale aceluiași proprietar în municipiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...