Decizie importantă privind prețurile la energie. Documentul a fost publicat
Guvernul s-a decis în privința...
Conform specialiştilor, GreyEnergy este succesorul grupării APT (Advanced Persistent Threat) - BlackEnergy, care, în 2015, a provocat o pană de curent ce a lăsat 230.000 de oameni fără energie electrică, în Ucraina. Noua ameninţare se concentrează pe misiuni de recunoaştere şi spionaj, de care s-ar putea folosi ulterior în pregătirea unor viitoare atacuri de sabotaj cibernetic.
"Gruparea BlackEnergy a înspăimântat Ucraina timp de ani de zile şi a devenit cunoscută în decembrie 2015, când a provocat o pană de curent ce a lăsat 230 de mii de oameni fără energie electrică, marcând primul eveniment de acest tip, cauzat de un atac cibernetic. În aceeaşi perioadă în care a avut loc acest incident, cercetătorii Eset începeau să detecteze un alt framework malware, pe care l-au numit GreyEnergy. Atacul din 2015 asupra infrastructurii energetice ucrainene a fost cea mai recentă operaţiune în care a fost utilizat arsenalul de instrumente deţinut de BlackEnergy. Ulterior, cercetătorii Eset au adus informaţii despre un nou subgrup APT, TeleBots", se arată într-un comunicat de presă al companiei, postat pe propria pagină de Internet.
De unde ar putea veni atacul
TeleBots este cunoscut pentru izbucnirea globală a malware-ului NotPetya, capabil să şteargă discul unui PC. "Acest software a afectat operaţiuni globale de afaceri în 2017 şi a provocat daune în valoare de miliarde de dolari americani", notează experţii.
De altfel, cercetătorii Eset au confirmat, recent, că TeleBots are legătură şi cu Industroyer, cel mai puternic malware modern care ţinteşte sistemele de control industrial, fiind vinovatul din spatele celei de-a doua pene de curent din capitala Ucrainei, Kiev, în 2016.
Citește și:
Topul celor mai răsunătoare atacuri cibernetice
"GreyEnergy a ieşit la lumină odată cu TeleBots, dar spre deosebire de cel din urmă, care este mai cunoscut, operaţiunile GreyEnergy nu se limitează doar la Ucraina şi nu au generat până acum pagube. În mod clar, vor să "zboare" pe sub radar", susţine Anton Cherepanov.
La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, Eset anunţa că mai mulţi hackeri au infectat trei companii energetice şi de transport din Ucraina şi Polonia cu un nou malware sofisticat.
Hackerii ruși?
Raportul companiei nu atribuie activitatea de hacking, înregistrată între 2015 şi mijlocul anului 2018, unei ţări specifice, dar dă vina pe un grup acuzat de Marea Britanie că are legături cu serviciul de informaţii al armatei ruse. Serviciul de combatere a criminalităţii informatice din cadrul poliţiei Ucrainei a confirmat atacurile asupra a două companii ucrainene, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare. La rândul lor, autorităţile poloneze nu au comentat informaţiile.
Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări. În plus, Eset publică "Virus Radar" - un instrument de monitorizare în timp real, o Bază de Cunoştinţe ce oferă suport produselor Eset şi Eset.ro care prezintă pe larg suitele şi produsele antivirus şi de securitate online pe care companie la realizează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...