Specialiști în securitate cibernetică: Este posibil un atac grav în energie sau transport

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Atacurile ar putea veni din partea hackerilor ruși
Atacurile ar putea veni din partea hackerilor ruși
Grupul GreyEnergy, implicat în atacuri direcţionate spre companii energetice şi alte ţinte importante din Ucraina şi Polonia, în ultimii trei ani, ar putea pregăti noi atacuri periculoase, avertizează experţii companiei Eset, specializată în soluţii de securitate cibernetică. 

Conform specialiştilor, GreyEnergy este succesorul grupării APT (Advanced Persistent Threat) - BlackEnergy, care, în 2015, a provocat o pană de curent ce a lăsat 230.000 de oameni fără energie electrică, în Ucraina. Noua ameninţare se concentrează pe misiuni de recunoaştere şi spionaj, de care s-ar putea folosi ulterior în pregătirea unor viitoare atacuri de sabotaj cibernetic. 

"Gruparea BlackEnergy a înspăimântat Ucraina timp de ani de zile şi a devenit cunoscută în decembrie 2015, când a provocat o pană de curent ce a lăsat 230 de mii de oameni fără energie electrică, marcând primul eveniment de acest tip, cauzat de un atac cibernetic. În aceeaşi perioadă în care a avut loc acest incident, cercetătorii Eset începeau să detecteze un alt framework malware, pe care l-au numit GreyEnergy. Atacul din 2015 asupra infrastructurii energetice ucrainene a fost cea mai recentă operaţiune în care a fost utilizat arsenalul de instrumente deţinut de BlackEnergy. Ulterior, cercetătorii Eset au adus informaţii despre un nou subgrup APT, TeleBots", se arată într-un comunicat de presă al companiei, postat pe propria pagină de Internet. 

De unde ar putea veni atacul

TeleBots este cunoscut pentru izbucnirea globală a malware-ului NotPetya, capabil să şteargă discul unui PC. "Acest software a afectat operaţiuni globale de afaceri în 2017 şi a provocat daune în valoare de miliarde de dolari americani", notează experţii. 

De altfel, cercetătorii Eset au confirmat, recent, că TeleBots are legătură şi cu Industroyer, cel mai puternic malware modern care ţinteşte sistemele de control industrial, fiind vinovatul din spatele celei de-a doua pene de curent din capitala Ucrainei, Kiev, în 2016. 

Citește și:

Topul celor mai răsunătoare atacuri cibernetice

"GreyEnergy a ieşit la lumină odată cu TeleBots, dar spre deosebire de cel din urmă, care este mai cunoscut, operaţiunile GreyEnergy nu se limitează doar la Ucraina şi nu au generat până acum pagube. În mod clar, vor să "zboare" pe sub radar", susţine Anton Cherepanov. 

La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, Eset anunţa că mai mulţi hackeri au infectat trei companii energetice şi de transport din Ucraina şi Polonia cu un nou malware sofisticat. 

Hackerii ruși?

Raportul companiei nu atribuie activitatea de hacking, înregistrată între 2015 şi mijlocul anului 2018, unei ţări specifice, dar dă vina pe un grup acuzat de Marea Britanie că are legături cu serviciul de informaţii al armatei ruse. Serviciul de combatere a criminalităţii informatice din cadrul poliţiei Ucrainei a confirmat atacurile asupra a două companii ucrainene, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare. La rândul lor, autorităţile poloneze nu au comentat informaţiile. 

Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări. În plus, Eset publică "Virus Radar" - un instrument de monitorizare în timp real, o Bază de Cunoştinţe ce oferă suport produselor Eset şi Eset.ro care prezintă pe larg suitele şi produsele antivirus şi de securitate online pe care companie la realizează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness

pixel