Specialiști în securitate cibernetică: Este posibil un atac grav în energie sau transport
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Atacurile ar putea veni din partea hackerilor ruși
Atacurile ar putea veni din partea hackerilor ruși
Grupul GreyEnergy, implicat în atacuri direcţionate spre companii energetice şi alte ţinte importante din Ucraina şi Polonia, în ultimii trei ani, ar putea pregăti noi atacuri periculoase, avertizează experţii companiei Eset, specializată în soluţii de securitate cibernetică. 

Conform specialiştilor, GreyEnergy este succesorul grupării APT (Advanced Persistent Threat) - BlackEnergy, care, în 2015, a provocat o pană de curent ce a lăsat 230.000 de oameni fără energie electrică, în Ucraina. Noua ameninţare se concentrează pe misiuni de recunoaştere şi spionaj, de care s-ar putea folosi ulterior în pregătirea unor viitoare atacuri de sabotaj cibernetic. 

"Gruparea BlackEnergy a înspăimântat Ucraina timp de ani de zile şi a devenit cunoscută în decembrie 2015, când a provocat o pană de curent ce a lăsat 230 de mii de oameni fără energie electrică, marcând primul eveniment de acest tip, cauzat de un atac cibernetic. În aceeaşi perioadă în care a avut loc acest incident, cercetătorii Eset începeau să detecteze un alt framework malware, pe care l-au numit GreyEnergy. Atacul din 2015 asupra infrastructurii energetice ucrainene a fost cea mai recentă operaţiune în care a fost utilizat arsenalul de instrumente deţinut de BlackEnergy. Ulterior, cercetătorii Eset au adus informaţii despre un nou subgrup APT, TeleBots", se arată într-un comunicat de presă al companiei, postat pe propria pagină de Internet. 

De unde ar putea veni atacul

TeleBots este cunoscut pentru izbucnirea globală a malware-ului NotPetya, capabil să şteargă discul unui PC. "Acest software a afectat operaţiuni globale de afaceri în 2017 şi a provocat daune în valoare de miliarde de dolari americani", notează experţii. 

De altfel, cercetătorii Eset au confirmat, recent, că TeleBots are legătură şi cu Industroyer, cel mai puternic malware modern care ţinteşte sistemele de control industrial, fiind vinovatul din spatele celei de-a doua pene de curent din capitala Ucrainei, Kiev, în 2016. 

Citește și:

Topul celor mai răsunătoare atacuri cibernetice

"GreyEnergy a ieşit la lumină odată cu TeleBots, dar spre deosebire de cel din urmă, care este mai cunoscut, operaţiunile GreyEnergy nu se limitează doar la Ucraina şi nu au generat până acum pagube. În mod clar, vor să "zboare" pe sub radar", susţine Anton Cherepanov. 

La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, Eset anunţa că mai mulţi hackeri au infectat trei companii energetice şi de transport din Ucraina şi Polonia cu un nou malware sofisticat. 

Hackerii ruși?

Raportul companiei nu atribuie activitatea de hacking, înregistrată între 2015 şi mijlocul anului 2018, unei ţări specifice, dar dă vina pe un grup acuzat de Marea Britanie că are legături cu serviciul de informaţii al armatei ruse. Serviciul de combatere a criminalităţii informatice din cadrul poliţiei Ucrainei a confirmat atacurile asupra a două companii ucrainene, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare. La rândul lor, autorităţile poloneze nu au comentat informaţiile. 

Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări. În plus, Eset publică "Virus Radar" - un instrument de monitorizare în timp real, o Bază de Cunoştinţe ce oferă suport produselor Eset şi Eset.ro care prezintă pe larg suitele şi produsele antivirus şi de securitate online pe care companie la realizează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel