Specialiştii anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a scazut în luna martie 2024.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte până la valoarea de 51,6 puncte. Această situație s-a datorat evolutiei divergente ale celor doua componente ale indicatorului: cresterea cu 5,2 puncte pentru conditiile curente si, in acelasi timp, scăderea cu 4,7 puncte pentru anticipații (care au un orizont de 12 luni). 

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2025) s-a situat la valoarea medie de 5,33%. În, același timp, peste 75% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, in jur de 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9961 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0419 lei pentru un euro.

Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România: “Deși, pe termen scurt, datorită influxului de bani publici, încrederea în economie crește, pentru orizontul de 12 luni, având în vedere dezechilibrele macroeconomice și incertitudinea fiscală ridicată, încrederea în economie s-a redus.”

 

Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanți indicatori macroeconomici

 

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanti, 44% anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni în timp ce 38% anticipează o majorare a prețurilor. De asemenea 62% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 38% consideră că acestea sunt corect evaluate. 

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) la 5,4%, iar anticipațiile de creștere economică se situează la valoarea de 2,7%. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

În exercițiul din luna martie a fost realizat și un sondaj privind evoluția ratei inflației în anii următori precum și cu privire la evoluția ratei de dobândă de politică monetară. Astfel, 29% dintre participanții la sondaj estimează prima reducere de rată de dobânda de politică monetară în luna mai 2024, iar 36% anticipează prima reducere de dobândă în iulie 2024. În ceea ce privește intrarea ratei inflației în intervalul țintă (1.5% - 3.5%), 56% dintre participant anticipează că se va întâmplă în 2025, în timp ce 25% anticipează că acest eveniment va fi în anul 2026.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel