Der Spiegel: Presupușii ASASINI ai lui Navalnîi, implicați și în alte acțiuni similare
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Ancheta jurnaliștilor aduce un pic de lumină în cazul morții mai multor opozanți
Ancheta jurnaliștilor aduce un pic de lumină în cazul morții mai multor opozanți
Presupușii asasini ai politicianului rus de opoziție Alexei Navalny ar fi putut fi implicați în uciderea și a altor activiști din Rusia. 

Investigațiile Der Spiegel, Bellingcat, The Insider și ale postul de televiziune american CNN au identificat o echipă formată din cel puțin opt agenți ai serviciului de informații interne rus FSB care au fost implicați în otrăvirea Navalny cu neurotoxina Novichok, în luna august a anului trecut.

După publicarea inițială a cercetării privind tentativa de asasinat a lui Navalny, partenerii de cercetare au publicat liste cu călătoriile presupușilor membri ai echipei de ucigași și care care fuseseră colectate de-a lungul mai multor luni. Din peste 500 de referințe la alte asasinate ale unor activiști, Der Spiegel, Bellingcat și The Insider au reușit acum să lege trei morți de prezența acelor bărbați din FSB.

Victimele în chestiune erau un jurnalist, un activist pentru drepturile omului și un politician care a părut inițial a fi un opozant disimulat și care ulterior a intrat cu adevărat în dezacord cu Kremlinul.

Jurnalistul în vârstă de 26 de ani Timur Kuaschev și-a părăsit apartamentul pentru ultima dată pe 31 iulie 2014 în jurul orei 18:30, în Nalchik, un oraș din Republica Caucaziană rusă Kabardino-Balkaria. A doua zi dimineață a fost găsit mort, potrivit raportului autopsiei, fără a fi prezenta semne de violență pe corp. Concluzia autopsiei a fost Insuficiența cardiacă ca urmare a unei infecții cu virus.

Alexei Alexandrov și Ivan Osipov

Kuaschev și-a manifestat criticile fățiș pe mai multe site-uri web asupra serviciul secret FSB și poliției locale, inclusiv tortura suspecților. Era membru al partidului de opoziție Yabloko și organizase demonstrații împotriva violenței poliției. În lunile dinaintea morții sale, a fost interogat de mai multe ori de către FSB și arestat o dată și a vorbit despre faptul că prietenii săi au fost și aceștia amenințați.

Zgârieturi și vânătăi pe față, gaură de puncție sub axilă

O fotografie a feței lui Kuaschev după deces a fost procurată de Bellingcat iar imaginea a venit să contrazică concluziile autopsiei, bărbatul având de fapt zgârieturi și vânătăi pe față.

O ancheta a demamat totuși, la insistențele tatălui tânărului, acesta fiind un anchetatpr pensionat, dar concluziile anchetei a fost că nu s-au găsit substanțe toxice deși s-a găsit o gaură de puncție ca de ac hipodermic sub o axilă.


Unul dintre aceste rapoarte a fost efectuat la Institutul de Criminologie din Moscova al FSB - aceeași unitate ai cărei membri erau implicați și în uciderea lui Navalny. Unul dintre aceste rapoarte a fost semnat de un bărbat FSB care, conform cercetărilor efectuate de Spiegel și partenerii săi, a fost implicat în acoperirea utilizării otrăvurilor împotriva Navalny în 2020.

O comparație a datelor de călătorie ale presupușilor asasini Navalny și ai ajutoarelor acestora a relevat că cel puțin trei dintre aceștia au plecat în regiunea Nalchik înainte ca Kuaschev să moară.

Citește și: Aleksei Navalnîi, OTRĂVIT a doua oară? Ce s-a întâmplat

Printre cei implicați se numără și Constantin Kudriavțev, cel care și-a recunoscut implicarea în acoperirea atacului asupra lui Navalnîi. El a călătorit la Nalchik pe 13 iulie 

După aproape nouă, pe 24 martie 2015, Ruslan Magomedragimov a murit în Kaspisk, o suburbie a capitalei Republicii Caucazului Dagestan.  Magomedragimov a militat pentru drepturile lezginilor, un popor care trăiește în sudul Dagestanului și în nordul Azerbaidjanului.

Insuficiența cardiacă a fost inițial stabilită ca fiind cauza oficială în cazul lui Magomedragimov. Un medic căruia i s-a încredințat ulterior cazul nu a fost de acord și a stabilit că ”sufocarea” a fost cauza morții. Analize suplimentare comandate de familia victimei au descoperit două puncte de puncție, cum ar fi ace hipodermice în gâtul victimei.

Kudriavtsev și Osipov se aflau, de asemenea, în zonă înainte de moartea lui Magomedragimov.

Au zburat în regiune cu câteva luni înainte ca activistul să moară. Osipov a venit în Dagestan cu patru zile înainte de Magomedragimov și s-a întors la două zile după ce acesta a decedat.

În timp ce în aceste cazuri motivele FSB par relativ ușor de explicat, moartea politicianului Nikita Isaev este învăluită în mister, cel puțin deocamdată.

O plimbare cu trenul cu un final fatal

Similar cu Navalny, Nikita Isaev era angajat în lupta împotriva corupției. Cu toate acestea, în cei doi ani de activitate politică, el a evitat întotdeauna să intre în conflict cu Moscova și a subliniat în principal nemulțumirile regionale. Prin urmare, în cercurile de opoziție ruse, el a fost suspectat că este un membru al opoziției tolerat de Kremlin.

În seara zilei de 16 noiembrie 2019, a a plecat cu trenul din orașul Tombov cu destinația Moscova. În timpul călătoriei de nouă ore, potrivit unui confident, s-a simțit rău în jurul orei 1 noaptea și s-a dus la toaletă. La întoarcere, ar fi spus că îi era teamă că a fost otrăvit. Când trenul a ajuns la următoarea oprire, Isaev era deja mort.

Și în acest caz tot insuficiența cardiacă a fost identificată ca fiind cauza oficială a decesului. Spre deosebire de decesele anterioare, nu a putut fi determinată prezența membrilor ”echipei morții” din FSB.

Cu toate acestea, datele de călătorie arată suprapuneri între zborurile lui Isaev și călătoriile pe care le-a întreprins de agentul FSB Alexei Alexandrov. Există o suprapunere suplimentară cu alți angajați ai FSB care se aflau în același cerc cu Alexandrov, dar care nu făceau parte din grupul celor opt agenți ai FSB care au fost implicați în atacul asupra lui Navalnîi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel