Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Șeful CNAS: „Vom propune Guvernului o revoluție în sănătate”

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Horatiu Remus Moldovan
Horatiu Remus Moldovan
EXCLUSIV
Horațiu Remus Moldovan, șeful CNAS spune că: „Putem face minuni cu banii din sănătate, dar e nevoie de o reformă profundă a contribuțiilor și a plății serviciilor medicale”.

Horațiu Moldovan propune contribuții extinse pentru pensiile mari și o plată corectă a spitalelor, într-o intervenție tranșantă despre sustenabilitatea sistemului de sănătate

Creșterea veniturilor, singura soluție pentru echilibrarea sistemului

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Remus Moldovan, a declarat joi, în cadrul conferinței „Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare! – Ediția 2025”, organizată de DC News Media Group, că actualele dezechilibre din sistemul de sănătate nu pot fi rezolvate prin măsuri de austeritate, ci doar printr-o creștere a veniturilor.

„Oricât de mult ne-am chinuit să lucrăm la partea de cheltuieli, dezechilibrul nu poate fi depășit decât prin creșterea veniturilor. Vom propune Guvernului o serie de măsuri în acest sens, inclusiv lărgirea bazei de contribuție la o formă fixă”, a precizat șeful CNAS.

Pensiile mari ar putea deveni contributive la sănătate

Printre măsurile vizate se numără extinderea contribuției de asigurări de sănătate pentru categoriile de pensii mari și foarte mari, peste 3.000–4.000 de lei. Moldovan a subliniat că nu este vorba doar de venituri suplimentare, ci și de un gest de echitate socială.

„Am putea să facem minuni cu medicamentele. Am putea să creștem bugetul contractelor cost-volum și cost-volum-rezultat, care în prezent este de șase miliarde de lei. Ar mai fi nevoie de cel puțin încă opt miliarde”, a spus el.

Spitale plătite prost, dar bine salarizate

Un alt punct criticat de președintele CNAS este sistemul de plată al spitalelor, care încurajează ineficiența și descurajează performanța.

„Plătim mai mult pentru salariile din spitale decât pentru serviciile medicale în sine. Unele spitale care nu sunt performante stau liniștite pentru că le este asigurată cheltuiala de personal, fără ca managerii să fie preocupați de performanță sau atragerea pacienților”, a declarat Moldovan, adăugând că acest model este „expresia unui sistem de plată incorect”.

CNAS propune includerea influențelor salariale în tariful pe caz ponderat, astfel încât spitalele să fie stimulate financiar în funcție de activitatea și eficiența lor.

Schimbări majore în modul de rambursare a medicamentelor

Oficialul CNAS a anunțat și intenția de a reforma mecanismele de preț și rambursare pentru medicamente, cu accent pe integrarea rezultatelor clinice în evaluarea eficienței terapeutice, în special pentru afecțiuni oncologice.

„Trebuie să regândim mecanismul de pricing al medicamentelor și de rambursare. Mai ales acum, când platforma informatică PIAS ne va permite să urmărim în timp real rezultatele clinice ale tratamentelor”, a explicat Moldovan, menționând că discuțiile vor fi incluse în programul de guvernare propus de CNAS.

Sistemul actual trebuie din temelii

Horațiu Moldovan a subliniat regândit că toate aceste propuneri vor fi înaintate Guvernului în perioada următoare și că reforma trebuie să vizeze întregul pachet de bază: de la medicina de familie, la ambulatoriu și spitale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel