Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
După cum precizează presa franceză, Produsul Intern Brut al sportului înseamnă suma tuturor cheltuielilor finale cu bunuri și servicii sportive. Potrivit economistului Julien Laugier, acest ndice se calculează prin adăugarea consumului gospodăriilor în sport, a investițiilor în sport și corectând efectele comerțului exterior.
Trei categorii principale
În 2022, gospodăriile au cheltuit direct sau indirect 55 de miliarde de euro pe sport și au devenit principalii contributori la PIB-ul sportului, care se încadrează în 3 categorii principale.
Prima categorie o reprezintă cheltuielile pentru practica fizică și sportivă, care reprezintă 29 de miliarde de euro, cu o dimensiune preponderentă non-piață, în special practica asociativă, practica școlară, practica în amenajările sportive gestionate de autoritățile locale.
Cheltuielile companiilor private, inclusiv săli de sport, antrenori sportivi, turismul sportiv și tot ce ține de achiziționarea și închirierea de articole sportive, reprezintă aproape 20 de miliarde de euro.
Ultimul element este consumul casnic pentru divertisment, pentru bilete la diferite manifestări sportive, pariuri sportive, achizitionarea ziarului L'Equipe și altele.
Peste 140.000 de companii
Sectorul sportului este alcătuit din 144.000 de companii care generează o cifră de afaceri de 73 de miliarde de euro și angajează în jur de 330.000 de oameni. Dar 120.000 dintre aceste companii nu au angajați.
Cele aproximativ 3.250 de companii sportive mici și mari reprezintă două treimi din cifra de afaceri de 73 de miliarde de euro generată de sector, inclusiv 136 de mici întreprinderi, care se regăsesc în principal în sectoarele comerțului și divertismentului sportiv, industriei manufacturiere și managementului și care reprezintă 21 de miliarde cifra de afaceri.
În 2022, sectorul a investit 14 miliarde de euro, inclusiv 7,5 miliarde de euro pentru afaceri și 6,6 miliarde de euro investiții pentru sectorul nonprofit, asociativ și public. Activitatea voluntarilor, foarte prezenți în sport, nu este însă înregistrată în PIB, ceea ce „contribuie la subestimarea ponderii sportului în societate”, a adăugat domnul Laugier.
Astfel, 78% dintre francezi declară că practică activitate fizică sau sportivă, cel puțin ocazional, iar țara are peste 5.000 de sportivi de nivel înalt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...