Sportul reprezintă 2,6% din PIB-ul Franței

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Grup de oameni care fac jogging / Foto: Freepik
Grup de oameni care fac jogging / Foto: Freepik
Adică 68 de miliarde de euro, echivalentul, de exemplu, al industriei hoteliere și de catering, potrivit observatorului anual al grupului bancar BPCE.

După cum precizează presa franceză, Produsul Intern Brut al sportului înseamnă suma tuturor cheltuielilor finale cu bunuri și servicii sportive. Potrivit economistului Julien Laugier, acest ndice se calculează prin adăugarea consumului gospodăriilor în sport, a investițiilor în sport și corectând efectele comerțului exterior.

Trei categorii principale

În 2022, gospodăriile au cheltuit direct sau indirect 55 de miliarde de euro pe sport și au devenit principalii contributori la PIB-ul sportului, care se încadrează în 3 categorii principale.

Prima categorie o reprezintă cheltuielile pentru practica fizică și sportivă, care reprezintă 29 de miliarde de euro, cu o dimensiune preponderentă non-piață, în special practica asociativă, practica școlară, practica în amenajările sportive gestionate de autoritățile locale.

Cheltuielile companiilor private, inclusiv săli de sport, antrenori sportivi, turismul sportiv și tot ce ține de achiziționarea și închirierea de articole sportive, reprezintă aproape 20 de miliarde de euro.

Ultimul element este consumul casnic pentru divertisment, pentru bilete la diferite manifestări sportive, pariuri sportive, achizitionarea ziarului L'Equipe și altele.

Peste 140.000 de companii

Sectorul sportului este alcătuit din 144.000 de companii care generează o cifră de afaceri de 73 de miliarde de euro și angajează în jur de 330.000 de oameni. Dar 120.000 dintre aceste companii nu au angajați.

Cele aproximativ 3.250 de companii sportive mici și mari reprezintă două treimi din cifra de afaceri de 73 de miliarde de euro generată de sector, inclusiv 136 de mici întreprinderi, care se regăsesc în principal în sectoarele comerțului și divertismentului sportiv, industriei manufacturiere și managementului și care reprezintă 21 de miliarde cifra de afaceri.

În 2022, sectorul a investit 14 miliarde de euro, inclusiv 7,5 miliarde de euro pentru afaceri și 6,6 miliarde de euro investiții pentru sectorul nonprofit, asociativ și public. Activitatea voluntarilor, foarte prezenți în sport, nu este însă înregistrată în PIB, ceea ce „contribuie la subestimarea ponderii sportului în societate”, a adăugat domnul Laugier.

Astfel, 78% dintre francezi declară că practică activitate fizică sau sportivă, cel puțin ocazional, iar țara are peste 5.000 de sportivi de nivel înalt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik

pixel