Sprijin de 150 de milioane de euro pentru industria prelucrătoare. Florin Spătaru: Mii de locuri de muncă vor fi create
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
97 de firme au depus proiecte pentru accesarea celor 150 de milioane de euro destinate industriei prelucrătoare.

Un număr de 97 de firme au depus proiecte pentru accesarea celor 150 de milioane de euro puse la dispoziţie anul acesta de Ministerul Economiei pentru industria prelucrătoare, a declarat ministrul de resort, Florin Spătaru.

"Mii de locuri de muncă vor fi create, aceasta fiind una dintre condiţiile de eligibilitate prevăzute în cadrul schemei de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare promovată de Ministerul Economiei. Astăzi s-a încheiat apelul de depunere a cererilor privind acordurile de finanţare pentru investiţiile din industria prelucrătoare, un program la care au fost înscrise 97 dosare. Ajutorul de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru anul 2022 şi anul 2023 va fi la dispoziţia industriei prelucrătoare pentru a putea depăşi provocările ultimilor ani din cauza crizelor suprapuse care au afectat economia naţională, dar şi cea europeană", a spus Spătaru.

Potrivit unui comunicat, Ministerul Economiei a derulat în perioada 1 noiembrie - 16 decembrie 2022 etapa depunerii cererilor pentru acordul de finanţare a investiţiilor destinate industriei prelucrătoare.

Din analiza preliminară deja realizată la nivelul Ministerului Economiei, în cadrul acestei sesiuni, a fost solicitat ajutor de stat în valoare de peste 600 de milioane de euro, iar 26 din total solicitanţi propun investiţii în zone defavorizate, cu COD CAEN sold negativ în balanţa comercială RO.

"De asemenea, din total aplicaţii înregistrate, reiese posibilitatea creării a peste 8.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că această schemă de ajutor de stat constituie un instrument eficient de susţinere a contextului socio-economic din România atât prin promovarea produselor industriale româneşti, cât şi prin creşterea nivelului de trai în zonele defavorizate", se spune în comunicatul ME.

Dosarele depuse vor fi verificate pe baza criteriilor de eligibilitate şi a condiţiilor impuse de HG nr. 959/2022 şi a ghidului solicitantului. În urma etapei de verificare, Ministerul Economiei va transmite întreprinderilor solicitante, după caz: acordul pentru finanţare sau proiectul acordului pentru finanţare, după caz; solicitare de informaţii şi/sau documente pentru completarea cererii de acord pentru finanţare; scrisoare de respingere a cererii de acord pentru finanţare.

Schema de ajutor de stat se va aplica în baza acordurilor de finanţare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022 - 2027. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel