Sprijin în valoare de 2.000 de lei pentru mamele din categoriile defavorizate. Care sunt condiţiile de acordare

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Bani, lei / Foto: Agerpres
Bani, lei / Foto: Agerpres
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus în transparenţă decizională un proiect care prevede acordarea unui nou tip de sprijin pentru o anumită categorie de români. 

Este vorba despre ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile.

"Prezentul proiect de act normativ stabilește măsuri de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți pentru categoriile de cupluri mamă-nou-născut defavorizate.

Categoriile de persoane defavorizate care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, şi care au calitatea de destinatari finali sunt:

a) mamele care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, în baza Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;

b) mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului;

c) mamele care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;

d) mame care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;

e) mamele minore care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului;

f) mamele care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict.

Prin excepție de la prevederile  art. 3 alin.(1), în cazul decesului mamei, tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi pot fi acordate taților sau persoanelor cărora le este încredințat copilul.

În situația sarcinii multiple, măsura de sprijin se acordă fiecărui cuplu mamă-nou născut.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, acordate destinatarilor finali, au ca sursă de finanţare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această măsură, respectiv în limita a 24.000.000 euro, în conformitate cu  regulile de eligibilitate PoIDS 2021-2027.

Coordonatorul măsurii de sprijin pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic nou-născuți este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin structura de specialitate, cu rol de beneficiar responsabil de inițierea și implementarea operațiunilor prevăzute de prezenta ordonanța de urgență.

Măsura de sprijin se implementează pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027 în conformitate cu obiectivele Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 și are în vedere sprijinirea cuplurilor mamă - nou-născut prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin nou-născut în vederea achiziționării de produse de îngrijire a nou-născutului, precum și a unor măsuri auxiliare care vin în completarea sprijinului principal.

Sprijinul principal acordat este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică  pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Bugetul măsurii de sprijin se stabileşte la suma de 119.138,40 mii lei, echivalent a  24.000.000 euro la cursul InforEuro din luna noiembrie 2023 cu sursă de finanţare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, în conformitate cu regulile de eligibilitate şi normele europene şi naţionale aplicabile", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel