Sprijin pentru investitori. Oficial MF: Am adaptat schemele de ajutor
Autor: Mara Ivan | 14 iun 2022, 17:15
Ce spune oficialul ministerului
Ce spune oficialul ministerului
Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a vorbit despre modul în care sunt sprijiniți investitorii. 

Ministerul Finanţelor a trebuit să intensifice şi să adapteze schemele de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul investitorilor, în decursul timpului şi în contextul noilor provocări cauzate de crizele suprapuse, a declarat, marţi, Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, la conferinţa "Provocări concurenţiale în noul context economic", organizată de Consiliul Concurenţei şi Pria Events.

"În decursul timpului şi în contextul noilor provocări cauzate de crizele suprapuse, atât criza Covid cât şi criza generată de războiul din Ucraina, a trebuit să ne intensificăm şi să ne adaptăm schemele de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul investitorilor. Încercăm să sprijinim investiţiile în România atât cu capital, mai ales ne-am dori cu capital autohton, românesc, dar asta nu înseamnă că dăm de o parte investitorii cu capital străin. Amintesc pe scurt doar programul IMM Invest care a început odată cu debutul pandemiei, la care garanţiile emise au fost într-un cuantum, important zicem noi, de vreo 25 miliarde de lei. Trebuie să amintim şi programul IMM Leasing, lucrat în colaborare cu Consiliul Concurenţei. IMM Prod, Programul Garant şi Rural Invest, programe lucrate de Guvernul României în această primăvară pentru care s-au obţinut aprobările şi pentru care deja a început emiterea de garanţii. Ministerul Finanţelor a înţeles necesităţile pieţei şi sigur că a alocat sume importante pentru aceste programe, respectiv 1,5 miliarde pentru IMM Prod, 2,5 miliarde pentru Garant Construct, Programul Rural Invest are un plafon de 2,5 miliarde de lei", a spus Mihai Diaconu.

Totodată, el a amintit de schema derulată de Eximbank pentru companii care au cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei. Acesta este în vigoare şi se aplică până la 30 iunie, dar deja s-au luat măsurile necesare şi va fi continuată şi după sfârşitul lunii.

Oficialul din MF a subliniat că împreună cu colegii de la Consiliul Concurenţei a fost adaptată la noile necesităţi schema 807 pentru investiţii cu impact semnificativ în economie. Acesta se aplică investiţiilor care depăşesc un plafon de un milion de euro. De asemenea, există în derulare şi schema de ajutor de stat pe Hotărârea de Guvern 332/2014 care finanţează costurile salariale pentru angajaţi. În baza acestor două scheme, MF a acordat 125 de acorduri de finanţare cu o valoare de aproximativ 3,4 miliarde de lei. Acestea au fost alocate pentru investiţii ale companiilor de aproximativ 7,6 miliarde de lei, iar efectul lor multiplicator este de 5,2 miliarde de lei. Au fost create 15.000 de noi locuri de muncă.

Citește și Dăianu: Sistemul fiscal a devenit un șvaițer. S-a intrat într-un fel de schizofrenie cu impozitul progresiv

Între timp, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că se modifică din nou Codul Fiscal. Săptămâna aceasta coaliţia va ieşi cu decizia privind noile reglementări.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a confirmat ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate, două domenii unde sunt necesare de investiţii masive.

Ministrul spune că acest pachet de măsuri va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB.

”Sper ca săptămâna aceasta, coaliţia să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba foarte mult de ajustare. Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici”, a precizat ministrul, potrivit ziare.com.

Astfel, deducerile vizează ca cei care au venituri salariale mici să plătească mai puţin.

”Discutăm ca principiu, nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia din coaliţie”, a mai spus ministrul Câciu, precizând că partea de dezbatere publică reală pe decizii şi această predictibilitate este cu şase luni înainte de schimbări.

Adrian Câciu a mai spusdat asigurări că Ministerul de Finanţe a venit cu absolut toate simulările necesare, astfel încât să se ia o decizie. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Greve în Marea Britanie: Armata, chemată în ajutor

Armata britanică va fi chemată să-i înlocuiască pe...

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Crossuri externe