Sprijin pentru investitori. Oficial MF: Am adaptat schemele de ajutor

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ce spune oficialul ministerului
Ce spune oficialul ministerului
Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a vorbit despre modul în care sunt sprijiniți investitorii. 

Ministerul Finanţelor a trebuit să intensifice şi să adapteze schemele de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul investitorilor, în decursul timpului şi în contextul noilor provocări cauzate de crizele suprapuse, a declarat, marţi, Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, la conferinţa "Provocări concurenţiale în noul context economic", organizată de Consiliul Concurenţei şi Pria Events.

"În decursul timpului şi în contextul noilor provocări cauzate de crizele suprapuse, atât criza Covid cât şi criza generată de războiul din Ucraina, a trebuit să ne intensificăm şi să ne adaptăm schemele de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul investitorilor. Încercăm să sprijinim investiţiile în România atât cu capital, mai ales ne-am dori cu capital autohton, românesc, dar asta nu înseamnă că dăm de o parte investitorii cu capital străin. Amintesc pe scurt doar programul IMM Invest care a început odată cu debutul pandemiei, la care garanţiile emise au fost într-un cuantum, important zicem noi, de vreo 25 miliarde de lei. Trebuie să amintim şi programul IMM Leasing, lucrat în colaborare cu Consiliul Concurenţei. IMM Prod, Programul Garant şi Rural Invest, programe lucrate de Guvernul României în această primăvară pentru care s-au obţinut aprobările şi pentru care deja a început emiterea de garanţii. Ministerul Finanţelor a înţeles necesităţile pieţei şi sigur că a alocat sume importante pentru aceste programe, respectiv 1,5 miliarde pentru IMM Prod, 2,5 miliarde pentru Garant Construct, Programul Rural Invest are un plafon de 2,5 miliarde de lei", a spus Mihai Diaconu.

Totodată, el a amintit de schema derulată de Eximbank pentru companii care au cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei. Acesta este în vigoare şi se aplică până la 30 iunie, dar deja s-au luat măsurile necesare şi va fi continuată şi după sfârşitul lunii.

Oficialul din MF a subliniat că împreună cu colegii de la Consiliul Concurenţei a fost adaptată la noile necesităţi schema 807 pentru investiţii cu impact semnificativ în economie. Acesta se aplică investiţiilor care depăşesc un plafon de un milion de euro. De asemenea, există în derulare şi schema de ajutor de stat pe Hotărârea de Guvern 332/2014 care finanţează costurile salariale pentru angajaţi. În baza acestor două scheme, MF a acordat 125 de acorduri de finanţare cu o valoare de aproximativ 3,4 miliarde de lei. Acestea au fost alocate pentru investiţii ale companiilor de aproximativ 7,6 miliarde de lei, iar efectul lor multiplicator este de 5,2 miliarde de lei. Au fost create 15.000 de noi locuri de muncă.

Citește și Dăianu: Sistemul fiscal a devenit un șvaițer. S-a intrat într-un fel de schizofrenie cu impozitul progresiv

Între timp, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că se modifică din nou Codul Fiscal. Săptămâna aceasta coaliţia va ieşi cu decizia privind noile reglementări.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a confirmat ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate, două domenii unde sunt necesare de investiţii masive.

Ministrul spune că acest pachet de măsuri va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB.

”Sper ca săptămâna aceasta, coaliţia să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba foarte mult de ajustare. Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici”, a precizat ministrul, potrivit ziare.com.

Astfel, deducerile vizează ca cei care au venituri salariale mici să plătească mai puţin.

”Discutăm ca principiu, nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia din coaliţie”, a mai spus ministrul Câciu, precizând că partea de dezbatere publică reală pe decizii şi această predictibilitate este cu şase luni înainte de schimbări.

Adrian Câciu a mai spusdat asigurări că Ministerul de Finanţe a venit cu absolut toate simulările necesare, astfel încât să se ia o decizie. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...


pixel