Stare de urgență. Cum obținem documente și adeverințe de la CNAS

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Valabilitatea cardului de sănătate este de 7 ani, cu excepția cardurilor emise înainte de 31 decembrie 2014, a căror valabilitate a fost prelungită cu încă 7 ani.
Valabilitatea cardului de sănătate este de 7 ani, cu excepția cardurilor emise înainte de 31 decembrie 2014, a căror valabilitate a fost prelungită cu încă 7 ani.
Toți cei interesați să obțină diverse documente de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au acum o cale mai simplă.

Începând de joi, cei interesați pot trimite solicitările către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) documente prin mijloace electronice, potrivit unui act normativ oficializat recent. Această măsură a fost luată, ca și în cazul celorlalte instituții, pentru a limita interacțiunea umană directă, mai ales în contexul extinderii epidemiei de coronavirus din țara noastră.

CNAS, precizări legate de concedii și banii pentru sănătale

Astfel, conform Ordinului CNAS nr. 442/2020 este permis acum persoanelor asigurate să solicite și să primească online adeverința de salariat eliberată de angajator. Totodată, cei asigurați în sistemul național de sănătate pot solicita de-acum CNAS transmiterea online a următoarelor documente:

  • adeverinței de asigurat, cu valabilitate de 3 luni, pentru asigurații care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național;

  • adeverinței de asigurat, numai în situația în care cardul național de asigurări de sănătate nu a fost emis, respectiv până la data la care asiguratul intră în posesia acestuia, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii;

  • adeverinței de înlocuire a cardului național, pentru situațiile în care se solicită emiterea cardului duplicat.

Tot acum se mai pot transmite online către casele de asigurări de sănătate documentele necesare eliberării adeverinței de asigurat pentru cei ale căror carduri nu au fost emise încă, printre care se numără și actul de identitate, adeverința de salariat de la angajator, dovada depunerii declarației unice sau orice alt act care demonstrează că solicitanții fac parte dintr-o categorie de persoane asigurate.

Conform Ordinului, casele de asigurări de sănătate sunt obligate să îndeplineacă orice demers, potrivit domeniului lor de competență, astfel încât să nu fie împiedicat procesul de eliberare a adeverințelor de asigurat sau de acordare a calității de asigurat în cazul persoanelor care au solicitat adeverințele prin mijloace electronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Senatul Romaniei
Inteligență artificială
Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash
Baterii / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Cosmin Marinescu

România Europeană – tablou grafic comparativ în Economic@BNR

Cu susținerea Consiliului de Administrație al Băncii...

Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Analiză / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Monitoare / FOTO: Freepik

pixel