Starlik începe să își arate limitele. Compania schimbă radical politica
Autor: Oana Pavelescu | 14 noi 2022, 09:57
Sistemul Starlink începe să își arate limitele
Sistemul Starlink începe să își arate limitele
Starlink își încheie politica de internet nelimitat prin rețeaua sa sateliți, deoarece vitezele de descărcare continuă să scadă.

Utilizatorii nord-americani de internet prin satelit Starlink au început să primească mesaje prin care sunt anunțați că alocarea lor de date nu mai este nelimitată. Starlink nu numai că și-a mutat nivelurile de viteză de descărcare mai rapidă de la opțiunea rezidențială la cea de afaceri, dar acum le limitează la 1 TB pe lună înainte de a se activa limitarea.

Începând din decembrie 2022, abonații la internet prin satelit Starlink care utilizează mai mult de 1TB de date pe lună vor vedea că viteza lor va fi limitată în orele de vârf 7AM-11PM. Utilizarea în afara orelor de vârf de la 23:00 la 7:00 nu se ia în considerare pentru alocare, ca o modalitate de a convinge abonații să își mute descărcările grele în timpul nopții.

Conform noii politici de utilizare echitabilă a Starlink, care a fost difuzată abonaților nord-americani începând de vineri, utilizatorii excesivi vor avea opțiunea de a-și restabili accesul prioritar pentru 25 de cenți pe gigabyte, în caz contrar vor rămâne deprioritizați la accesul de bază până la sfârșitul lunii. 

SpaceX, compania lui Elon Musk, continuă să adauge noi sateliți Starlink peste noi țări și regiuni, în timp ce înregistrează în mod continuu noi clienți comerciali, deoarece a primit undă verde pentru a furniza internet prin satelit pe vehicule în mișcare, cum ar fi rulote, bărci, iahturi sau vase de croazieră. Acești noi clienți încep să afecteze vitezele de descărcare de internet ale Starlink, care au scăzut cu până la 54% de la an la an în al doilea trimestru, în timp ce viteza mediană în SUA a scăzut la aproximativ 60 Mbps.

Înainte de marea avalanșă de abonați, Starlink avea pe site-ul său web nivelul de viteză de 350 Mbps listat în sectorul rezidențial, în timp ce acum este afișat în opțiunile pentru întreprinderi, care sunt mult mai scumpe. Starlink spune că clienții standard pentru internet fix se pot aștepta la viteze cuprinse între 20-100 Mbps, în timp ce pentru clienții business cifrele se dublează la 40-220 Mbps.

Unii utilizatori sugerează că menținerea a două abonamente de internet prin satelit Starlink ar fi acum mai ieftină decât plata a 0,25 USD pe gigabyte pentru următorul 1TB de Acces Prioritar la viteza maximă posibilă. Sfârșitul politicii de internet nelimitat a Starlink a fost comentat chiar de nimeni altul decât Vitalik Buterin, creatorul Ethereum, care a avertizat că 1TB de date pe lună nu va fi suficient pentru "scalarea finală" pe care a propus-o la începutul anului și care ar putea rezolva congestiile blockchain-ului Ethereum.

Cu toate acestea, SpaceX spune că mai puțin de 10% dintre abonații Starlink folosesc mai mult de 1TB de date lunar și doar aceștia ar fi afectați de noul plafon de date din Politica de utilizare echitabilă.

Citește și:

Elon Musk s-a răzgândit și nu mai vrea bani de la Pentagon pentru internetul din Ucraina

Povestea sateliților Starlink ai lui Elon Musk și asigurarea internetului pentru trupele ucrainene în războiul declanșat de ruși ia o nouă turnură.

Elon Musk a declarat că va continua să finanțeze "gratuit" sateliții Starlink în Ucraina, după un conflict recent cu Departamentul american al Apărării privind costul desfășurării acestora.

Schimbarea vine la o zi după ce Musk a amenințat că va reduce sprijinul financiar pentru serviciul de internet prin satelit Starlink al SpaceX în Ucraina, susținând că operațiunea a costat compania sa 80 de milioane de dolari până în prezent. Pentagonul a răspuns confirmând că se află în discuții cu SpaceX, adăugând în același timp că SUA analizează alte opțiuni. 

"La naiba cu asta", a scris Musk sâmbătă pe Twitter. "Chiar dacă Starlink continuă să piardă bani & alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, noi vom continua să finanțăm gratuit guvernul Ucrainei". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe