Statele NATO, sub presiune. Germania susține propunerea SUA de a majora cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Germania susține propunerea SUA de a majora ținta de cheltuieli pentru apărare NATO la 5% din PIB.

Germania s-a aliniat joi propunerii președintelui american Donald Trump de a majora semnificativ obiectivul de cheltuieli pentru apărare al NATO, de la 2% la 5% din PIB, într-un moment în care Washingtonul solicită eliminarea „verigilor slabe” din Alianță, cauzate de subfinanțarea militară.

„Îl susținem pe președintele Trump și considerăm acest lucru un angajament clar al Statelor Unite față de Articolul 5 din Tratatul NATO”, a declarat Johann Wadephul, noul ministru german de Externe, referindu-se la principiul apărării colective. Wadephul a vorbit în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, desfășurată în Antalya, Turcia, unde subiectul cheltuielilor militare a dominat agenda, transmite Reuters.

Ținta actuală a NATO este de 2% din PIB, un prag atins sau depășit în prezent de 22 dintre cele 32 de state membre. Însă, în contextul intensificării amenințării din partea Rusiei după invazia din Ucraina în 2022, tot mai mulți lideri occidentali consideră că acest nivel este insuficient.

Cu doar șase săptămâni înainte de summitul NATO de la Haga, statele membre încearcă să răspundă cererilor administrației Trump, evitând reapariția amenințărilor din trecut privind o posibilă retragere a SUA din Alianță sau o diminuare a angajamentului față de apărarea colectivă.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a propus o abordare în două etape: 3,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare și încă 1,5% pentru domenii conexe, precum infrastructura strategică sau securitatea cibernetică.

Reuniunea de joi a fost prima ocazie pentru miniștrii de externe de a discuta oficial această propunere. Totuși, unele state au transmis deja că pragul de 5% este nerealist pe termen scurt, în timp ce altele critică ideea alocării unei părți din buget pentru cheltuieli care nu țin strict de apărare militară.

„Ținta pentru statele NATO ar trebui să fie 5%, iar noi discutăm exclusiv despre cheltuieli reale de apărare, așa cum sunt definite de regulile NATO”, a declarat ministrul estonian de Externe, Margus Tsahkna.

La rândul său, secretarul de stat american Marco Rubio a adoptat un ton mai conciliant decât alți membri ai administrației Trump, care au alimentat anterior temeri privind angajamentul SUA față de NATO. Cu toate acestea, Rubio a transmis un mesaj clar:

„NATO are șansa să devină și mai puternică. Alianța este la fel de solidă pe cât este cea mai slabă verigă a sa – iar noi nu ne permitem verigi slabe”, a declarat el presei înaintea reuniunii de la Antalya.

Mark Rutte și-a exprimat optimismul că tot mai multe state vor reuși să atingă actualul prag de 2% înainte de summit: „Se pare că ne vom apropia considerabil de obiectivul de 2% la nivelul întregii Alianțe – o bază solidă pentru discuțiile de la Haga”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Contabil / Foto: Freepik

ANAF clarifică o dilemă frecventă privind SAF-T

Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...

Gaze naturale

România a importat cu 72% mai mult gaz în 2025

Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...

Cariera Tismana

20 de hectare de pădure s-au surpat la mina Tismana

Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...

Bursa de Valori București
Pilonul III de pensii
Anker PowerCore 10000
Srâmtoare Ormuz
Platină
Lingouri de aur
Sediul Hidroelectrica
Hidroelectrica
Trenuri
ANAF

Buletinul electronic creează mai mult probleme românilor

Noile cărți electronice de identitate, emise cu...

Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Ilie Bolojan

Bolojan: Deficitul bugetar mare nu mai poate fi susținut

Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...

Donald Trump

MAGA, divizată din cauza războiului Israeliano-Iranian

După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...

Freepik.com
Freepik.com
Bani. Freepik.com
Uzină Ford / Foto: Flickr
Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni europene contra Moscovei să vizeze şi compania de stat Rosatom

Rosatom construiește prima centrală nucleară din Kazahstan

Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...

Uzinele Dacia
Donald Trump și Elon Musk
Tel Aviv sub asediul Iranului

pixel