Vânzările de țiței din SUA către alte țări se situează acum la nivelul record de 3,4 milioane de barili pe zi (bpd), cu exporturi de aproximativ 3 milioane de bpd de produse rafinate, cum ar fi benzină și motorină. SUA sunt, de asemenea, cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat (GNL), a cărui creștere este așteptată să explodeze în următorii ani.
Dar SUA consumă 20 de milioane de barili de țiței pe zi, cea mai mare cantitate din lume, iar producția sa nu a depășit niciodată 13 milioane bpd. Până de curând, ideea că ar fi altceva decât un mare importator de țiței era o nebunie. Luna trecută însă, datele oficiale publicate de Administrația Biden au arătat că importurile nete de țiței în SUA au scăzut la 1,1 milioane de barili pe zi (bpd), cea mai mică cifră de la începutul înregistrărilor, în 2001. În urmă cu cinci ani, SUA importau peste 7 milioane de barili pe zi.
Printre factorii care au schimbat ecuația în acest an se numără sancțiunile care au afectat exporturile de petrol și gaze naturale ale Rusiei, în urma invaziei acesteia în Ucraina, și eliberarea masivă de petrol de către Washington din rezervele de urgență pentru a combate creșterea prețurilor la benzină.
"Invazia Rusiei în Ucraina a stimulat o nouă cerere de energie din SUA și ar trebui să împingă exporturile de petrol peste importuri până la sfârșitul anului viitor, presupunând că producția de șisturi se va accelera", a declarat Rohit Rathod, analist de piață la Vortexa.
Pentru a deveni exportator net de țiței, SUA trebuie, anul viitor, fie să crească producția cu 0,7%, până la 20,51 milioane de bpd, fie să reducă consumul. SUA produc deja mai mult petrol decât orice altă țară din lume, inclusiv decât Arabia Saudită și Rusia. Zăcămintele de șist din SUA au îmbătrânit, iar creșterea producției a fost slabă în acest an. Se așteaptă ca producția totală să atingă anul viitor un nivel record de 12,34 milioane de bpd - dar numai dacă prețurile sunt suficient de profitabile pentru a încuraja extracția.
Rafinăriile europene s-au grăbit să cumpere petrol american pentru a compensa pierderea petrolului rusesc, iar în condițiile în care țițeiul american are reduceri mai mari față de referințele globale, rafinăriile asiatice și-au mărit achizițiile cu până la 1,75 milioane de barili pe zi, potrivit firmei de analiză a datelor Kpler.
Operatorii terminalelor de export se străduiesc să își mărească capacitatea pentru a deservi mai bine petroliștii giganți care pot transporta peste 2 milioane de barili de petrol. "Rusia s-a dovedit a fi un furnizor nesigur", a declarat Sean Strawbridge, directorul general al celei mai mari facilități de export de petrol din SUA, portul Corpus Christi. "Acest lucru creează într-adevăr o oportunitate minunată pentru producătorii americani și pentru energia americană."
Corpus Christi ar putea înregistra o creștere a exporturilor cu 100.000 bpd anul viitor, a declarat Strawbridge, pe lângă livrările record de 2,2 milioane bpd în cel mai recent trimestru al treilea. Analiștii au declarat că exporturile nete ar putea scădea dacă multe țări din întreaga lume vor intra în recesiune, ceea ce va afecta cererea, și dacă o nouă relaxare a sancțiunilor asupra țițeiului venezuelean va stimula livrările din această țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...